Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pravi izbor za vaskršnja jaja ipak prirodne boje

Bliži se najveći hrišćanski praznik Uskrs i vrijeme kada se farbaju jaja. Osim što domaćice brine koja je najbolja tehnika za oslikavanje, najviše glavobolje zadaju boje. Ljekari upozoravaju da one mogu da sadrže i štetne materije. Provjeravali smo na šta najviše treba da obratite pažnju pri kupovini boja

Crvena nije dovoljno jarka, zelena je isprana – žale se domaćice na Veliki petak. I to nisu jedine zamjerke na boje za uskršnja jaja.

Vera Vida iz Centra za edukaciju potrošača Srbije (CEPS) navodi da domaćice uglavnom sumnjaju u kvalitet boje zato što misle da ne proizvođači već prodavci miješaju boje koje se koriste za zidove.

Niska cijena kesice trebalo bi da upali alarm da boja nije bezbijedna, a da li je prava provjeravaju sanitarni inepektori. Pred Uskrs, pojačana je kontrola, ali samo na mjestima legalne prodaje boja.

„Ono što je sumnjivo šalje se na analizu u laboratorije koje su akreditovane i ovlašćene od ministra zdravlja. Uglavnom se ispituju teški metali kod farbi za jaja“, objasnio je Goran Stojković iz Odjeljenja sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja Srbije.

Rizici od boja za jaja koje su legalno na tržištu ne postoje

Da ne bi strijepile dok čekaju te rezultate, domaćice moraju da znaju ko je prizveo boju, njen sadržaj i rok upotrebe. Sve to piše na deklaraciji koja mora da nosi i oznaku E od 100 do 180. Ona garantuje da bjelance smije da se jede i kada ga boja ofarba.

Vesna Pantić Palibrk iz Zavoda za javno zdravlje istakla je da rizici od boja koje su legalno na tržištu ne postoje.

„U smislu akutnih rizika, jedan drugi rizik je značajniji kada govorimo o jajima, a to je rizik od trovanja – bakterijskih trovanja i preporuka je uvijek tvrdo skuhati. Ako je pukla ljuska treba ga brzo pojesti jer ta napukla ljuska omogućava prodor mikroorganizama i kvarenja takvog jajeta“, upozorila je Vesna Pantić Palibrk.

Zbog svega toga, prvi izbor, kažu ljekari, treba da budu prirodne boje od lukovine, cvekle, spinaća. Stari recepti domaćica da ne boli glava.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više