Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Priča o uspjehu porodica Karić i Čaušević iz Brijesnice Velike

Porodice Čaušević i Karić iz dva susjedna sela u Općini Doboj-Istok nisu ni slutili da će njihova zadruga „AIDŽ“ sa svojim proizvodima izaći na tržište velikih tržnih centara i doći na trpeze širom Bosne i Hercegovine, kada su krenuli svojim putem prije osam godina. Brijesnica Velika danas se može pohvaliti rastućom zadrugom koja raste iz godine u godinu.
„Ibrahim Karić sa ženom Hajrom i sinom Šabanom, i ja sa ženom Hasibom i sinom Sajibom smo 2010. ostali bez posla, te smo odlučili da sami pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju. Htio sam da osiguramo egzistenciju sebi, a zatim i da pomognemo lokalnim proizvođačima u plasiranju njihovih proizvoda. Situacija je bila teška, znali smo da se moramo pokrenuti i napraviti posao“, govori nam Ahmed Čaušević.

„Bavimo se preradom voća i povrća. Pored nekoliko mašina, taj posao se uglavnom svodi na manuelni rad. Ove godine smo u julu i augustu značajno povećali proizvodnju. Radimo sokove, džemove, kisele salate. Nedavno smo preko USAID/Sweden FARMA II projekta dobili opremu za pasterizaciju, dosta nam je to olakšalo i uvećalo posao“, dodaje Čaušević.

„Sa njima smo napravili dobru napraviti saradnju i dobili podršku i preko Ekomozaika, pa su danas naši proizvodi plasirani u tržnom centru „Mercator“ u Sarajevu i Banjoj Luci. Tu se ne namjeravamo zaustaviti, želimo dalje širiti naše prisustvo na tržištu i osigurati povjerenje potrošača. Kada me pitate šta je ključna poruka prema poljoprivrednicima, čovjek samo treba reći – mora se raditi, a rezultati neće izostati“, zaključio je Čaušević.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više