Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Procesija mrtvih – Ovako je izgledao odlazak egipatskih kraljeva i kraljica na novo počivalište

Mumificirani ostaci 22 egipatskih kraljeva i kraljica u subotu su premješteni do svojeg novog počivališta.

U spektakularnoj procesiji na ulicama Kaira svjedočili su brojni građani.

U prvoj kočiji nalazio se Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista, a na začelju Ramzes IX., koji je vladao u 12. stoljeću prije Krista.

U konvoju su bili i Ramzes II. i kraljica Hatšepsut, piše BBC.

Mumije 18 kraljeva i četiri kraljice preneseni su na odvojenim platformama s dekoracijama u drevnom egipatskom stilu u povorci nazvanoj ‘Zlatna povorka faraona’.

Premješteni su iz Egipatskog muzeja u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.Mumije će se nalaziti u Kraljevskoj dvorani mumija i moći će se vidjeti od 18. travnja.

Dvorana je osmišljena tako da će posjetitelji imati osjećaj da se nalaze u Dolini kraljeva u Luksoru. U svom novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više