Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Proglasili je mrtvom, obitelj selo oblijepila osmrtnicama, rodbina se zaputila na sahranu, a onda…

Malo tko bi se na svijetu mogao “pohvaliti” činjenicom da je imao prigodu vidjeti svoju osmrtnicu, kako je to jučer mogla, zahvaljujući bizarnom spletu okolnosti, 95-godišnja Marija Matthias iz Semeljaca, sela nedaleko od Đakova. Ona je, naime, ni kriva ni dužna, proglašena mrtvom, a ožalošćena rodbina, odmah nakon primitka tužne vijesti, počela je pripreme za pokop.

Kako to i priliči običajima tog sela na istoku Đakovštine, prvo je dogovoren svećenik i termin pokopa (subota u 15 sati), potom i karmine u mjesnom domu, neizostavna pečenka i gužvare, na kraju i grobno mjesto. Sve to vrijeme, dok se pokop pripremao, starica je ležala u bolničkoj postelji osječkog KBC-a – živa. Kako je došlo do ovakvog propusta jučer je pokušao doznati njezin unuk Josip Šogorić, čija je supruga Mihaela za Glas Slavonije ispričala da je baka bila smještena u jednom privatnom domu za starije. U četvrtak joj je bilo loše pa je odvezena u osječki KBC, gdje je bila na opservaciji, s njom je bio i Josip, piše “Glas Slavonije“.

U bolnici mu je rečeno neka ide kući, a da će baka biti smještena na nekom od odjela. Na kraju su je smjestili na gastroodjel. Istoga tog dana poslijepodne oko 16 sati zvali su nas iz doma da je baka preminula“, priča Mihaela, koja kaže da su se naravno počeli pripremati za sprovod. – Sve je priređeno, od doma za karmine, hrane, pogrebne firme za prijevoz pokojnika, čak je iskopano i pola rake. Međutim, kad je moj suprug jutros (petak) otišao s osobnom iskaznicom u KBC kako bi sredio papire, nazvao me je i rekao kako je baka živa, priča Mihaela. Riječ je k tomu o najstarijoj ženi u Semeljcima, rođenoj 1923. godine.

Obavijest o smrti bake Marije obitelj je polijepila u svom selu, ali i susjednima, pa je jučer žurno skidala osmrtnice. – Možete misliti kako je bilo mom suprugu kada su mu u bolnici rekli da je baka živa. Nije mogao vjerovati pa su mu otvorili vrata sobe, gdje je baka ležala na krevetu, s nevjericom prepričava Mihaela.

Josipova supruga Mihaela kaže kako je točno da je on ostavio svoj broj u bolnici, ali ne vidi razlog zbog kojeg u slučaju stvarne smrti starice o tome ne bi bio obaviješten i dom u kojemu je boravila. Inače, kako neki od članova obitelji bake Marije žive u inozemstvu, odmah nakon primitka vijesti o njezinoj “smrti” krenuli su na put. Vijest da je ipak živa zatekla ih je na pola puta prema Hrvatskoj.

U Domu za starije i nemoćne osobe Kanisek u Ernestinovu kažu da je netko zvao, bez obzira na to što u KBC-u Osijek tvrde da nije upućen poziv. – Ako tvrde da nije upućen ni jedan poziv prema mom telefonskom broju, jedino što mogu reći je da je to nečija neslana šala, ne znam kako bih to uopće formulirao. Ne mogu vjerovati da bi bilo koja osoba mogla prenijeti takvu informaciju, pogotovo što je žena, hvala dragom Bogu, još uvijek živa – kazao je vlasnik doma Ivan Kanisek za Glas Slavonije.

Bolnica: Nismo zvali

Pacijentica M. M. (1923.) zaprimljena je u Klinički bolnički centar Osijek na Objedinjeni hitni bolnički prijam 25. siječnja 2018. u 9.17 sati u pratnji vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Pacijentici je pružena potrebna liječnička pomoć te je nakon toga hospitalizirana na Klinici za unutarnje bolesti. Ravnateljstvo KBC-a Osijek nema saznanja da je bilo tko od naših djelatnika izvijestio Dom za stare i nemoćne Kanisek da je njihova štićenica preminula. Uvidom u evidenciju ispisa odlaznih poziva za dan 25. siječnja 2018. iz KBC-a Osijek, vidljivo je kako nije upućen poziv prema broju vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Samim time ne možemo utvrditi istinitost navoda obitelji. Kao kontakt-osoba u našem sustavu naveden je unuk pacijentice te, prema protokolu KBC-a Osijek u slučaju smrti, nadležni liječnik obavještava isključivo osobu koja je navedena kao kontakt-osoba. Iskreno nam je žao zbog nastale situacije te se nadamo da će se utvrditi okolnosti koje su dovele do ovog slučaja”, stoji u priopćenju Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više