Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Računi za struju su vam previsoki? Pročitajte na šta trebate paziti!

Računi za struju brojnim građanima zadaju glavobolju. Iako štedite, nema vas kod kuće, račun vas često neugodno iznenadi.

Stručnjak za zaštitu potrošača Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač za Tportal dao je nekoliko savjeta na šta sve treba obratiti pažnju.

Prva stvar je tarifni model.

“Nije isto ako je potrošač u jednotarifnom ili dvotarifnom modelu. Pretpostavimo da je mjerni uređaj ispravan, da registrira kako treba. Potom treba vidjeti jesu li oba potrošača u istom modelu. Ako je osoba u jednotarifnom modelu, on mora biti svjestan toga da je cijena kilovata nešto veća nego u dvotarifnom. To je prvo mjesto u kojem nastaju razlike” – kazao je Kurtović za “Tportal” vezano za pitanje njihovog čitatelja.

“Puno ljudi se pita što im troši struju, a odgovor je uglavnom elektronika koja je stalno na stand by načinu rada. To su mali potrošači, ali ih je puno i oni kumuliraju velik trošak. Televizori, pogotovo plazme, i računala velike snage mogu potrošiti nevjerojatno puno struje. Plazme imaju deklariranu snagu po pola kilovata i taj televizor ako radi nekoliko sati na dan troši i nešto novca dnevno, a isto vrijedi za računala” – naglašava Kurtović.

Upozorava i da su veliki potrošači u kućanstvu šporeti na struju i mali kućanski aparati poput sušila za kosu i usisavača, koji se često koriste i tako ‘nakupe’ puno kilovata.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više