Fresh Press portal
Zanimljivosti

Ramazan je dašak Allahove milosti

Praksa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bila je da obraduje ashabe dolaskom mubarek mjeseca ramazana.

To potvrđuje i hadis od Ebu Hurejre, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., uoči ramazana, rekao ashabima: ”Došao vam je blagoslovljeni mjesec u kojem vam je Allah naredio post, u njemu se otvaraju kapije Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema, u njemu se okivaju šejtani, u njemu je noć vrjednija od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro mjeseca ramazana, uskraćeno mu je svako dobro.” (Ahmed i En-Nesai)

Imam Ibn Redžeb, rekao je: ”Ovaj hadis je osnova za čestitanje dolaska mjeseca ramazana.”

A kako da muslimani ne čestitaju jedni drugima otvaranje svih osam džennetskih kapija, kako ne obradovati grješnike zatvaranjem džehennemskih kapija, kako ne obradovati ljude koji žele da se očiste od grijeha i sačuvaju šejtanskog zavođenja, okivanjem šejtana u mjesecu ramazanu?!”

Odlike mjeseca ramazana

Odlike mubarek mjeseca ramazana su mnogobrojne, a mi ćemo spomenuti samo neke od njih:

– Ramazan je jedini mjesec koji je imenom spomenut u Kur’anu, kao što dolazi u 185. ajetu sure El-Bekara.

– Ramazan je mjesec u kojem je objavljen Kur’an.

– Allah je, kako dolazi u hadisu, spomenuo mjesec ramazan uz Svoje ime: ”Za svako dobro djelo nagrada je deset do sedamdeset sevaba”, a Allah kaže: ”Osim posta, On je Moj i Ja za njega nagrađujem…” (Buharija, Muslim)

Sufjan ibn Ujejne rekao je: ”Ovo je najveličanstveniji hadis, jer kada dođe Sudnji dan, Allah će vršiti obračun Svome robu i uzimat će se od njegovih dobrih djela da bi se namirio zulum koji je drugima učinio, dok ne ostane post, i post je taj koji će ga uvesti u Džennet.”

– ”Postač ima dvije radosti: radost prilikom iftara i radost prilikom susreta sa Allahom na Sudnjem danu.” (Buharija i Muslim) Na Sudnjem danu radovat će se svaki postač kad vidi pohranjen svoj post kao dobro djelo kod Allaha, a tada će mu dobra djela biti najpotrebnija.

– ”Zadah iz usta postača ljepši je od mirisa miska.” (Buharija i Muslim)

– U ramazanu je svih osam džennetskih kapija otvoreno.

– Post i Kur’an će se zauzimati za vjernike na Sudnjem danu.

Ramazan je jedan od najvećih uzroka optimizma, jer Milostivi Allah, Koji u ramazanu otvara vrata magfireta i oprosta najvećim grješnicima, jedini posjeduje ključeve svega: olakšavanja tegobe, pobjede, sreće, zdravlja, općeg dobra.

Allah u ramazanu obilno spušta Svoju milost i oprost, a to je ahiretska poputnina, pa kako da od Njega ne tražimo i kako da se ne nadamo da će nam otvoriti kapije i dunjalučke opskrbe i blagodati.

Ramazan je dašak Allahove milosti, on je mjesec duhovnog uzdizanja i preporoda, mjesec tevbe i vraćanja Allahu, mjesec u kojem nas Allah poziva da Mu se približimo postom i ostalim ibadetima i dobrim djelima, kako bismo stekli Njegovo zadovoljstvo i postali bolji ljudi.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Činite dobro cijelog života i tražite iz Allahovih riznica, jer Allah ima riznice milosti kojima obasipa koga hoće od robova Svojih. (Tj. stalno ibadet činite i tražite, možda vas u datom trenutku stigne dašak Allahove milosti). Molite Allaha da vam pokrije sramote i strah zamijeni sigurnošću.” (Et-Taberani, Silsila es-sahiha, 1890.)

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Kada je Musa, a.s., krenuo na put radi susreta sa hazreti Hidrom, osjetio je na tom putovanju glad i umor, pa je rekao momku svome: ”Daj nam užinu našu, jer smo se od ovog našeg putovanja umorili.” (El-Kehf, 62.) On je osjetio umor i glad zato što je to bilo putovanje radi susreta sa drugim stvorenjem ili drugim čovjekom, ali kada ga je Allah pozvao i kada je trideset noći koje mu je Allah upotpunio sa još deset (tj. četrdeset) boravio na brdu primajući Objavu, on nije jeo, ali nije osjetio umor i glad, jer je to bilo putovanje ka Allahu. Takvo je stanje sa srcem koje iskreno putuje ka Allahu, ono ne osjeća umor i glad kao što ga osjeća kada putuje radi susreta sa stvorenjima.” (Bedaiul-fevaid, III/721.)

Stoga, iskoristimo ovaj prekrasni i jedinstveni ramazanski ambijent, koji je sav u znaku vjere, pobožnosti i dobročinstva, u kojem svaki postač osjeća Allahovu milost koja se spušta na Zemlju, kao što osjeća i teret svakog grijeha puno više nego mimo ramazana, za tevbu, istigfar i međusobno opraštanje i izmirenje kako bismo se potpuno očistili od grijeha i stekli Allahovo zadovoljstvo na ovome i budućem svijetu.

Ulazak u Džennet i zadobijanje i dostizanje njegovih visokih položaja i deredža, te spas od vatre i njenih provalija, neće biti na osnovu pustih želja već na osnovu iskrenosti i snage imana, na osnovu dobrih djela i ulaganju truda da se dostignu stepeni potpunog imana, i da se čovjek izdigne iznad provalija i ništavila.

Ramazan traje 29 ili 30 dana, odnosno mjesec dana, i zamislimo čovjeka koji je krenuo na putovanje da obavi neki važan posao, da zaradi za svoju porodicu, i na kraju se vrati praznih ruku. Sav njegov trud otišao je bez traga i bio je uzaludan. Tako je sa postačem, njegov cilj je postizanje magfireta i spasa od vatre, pa ako ovo ne ostvari on je istinski gubitnik.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Allah, dž.š., prilikom svakog iftara oslobađa određeni broj ljudi od vatre.” (Ahmed i Taberani; Sahihut-tergib, 987.)

Allah, dž.š., naredio je vjernicima četvero i obećao im, ako to budu činili, neizmjernu nagradu.

Allah nam je naredio šukr ili zahvalnost Njemu na blagodatima, objavivši: ”Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.” (Ibrahim, 7.)

Allah nam je naredio zikr, odnosno spominjanje i veličanje Allaha i za to obećao veliku nagradu, kao što dolazi u ajetu: ”Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti.” (El-Bekara, 152.)

Allah nam je naredio da Mu upućujemo dovu, objavivši: ”Gospodar vaš je rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!”’ (El-Gafir, 60.)

Naredio nam je istigfar i traženje oprosta, kao što dolazi u ajetu: ”I Allah ih neće kazniti sve dok mole da im se oprosti.” (El-Enfal, 33.)

Dobro razmislimo o ovim naredbama i Allahovom obećanju i budimo od onih koji ovim ibadetima nastoje da steknu Allahovo zadovoljstvo i nagradu, jer to je krajnji cilj svakog vjernika i vjernice.

Požurite Allahu

Naša aktivnost i naš trud sukladan je veličini cilja kojem težimo.

Kada se u Kur’anu spominje traženje opskrbe na Zemlji, onda se kaže: ”Femšu fi menakibiha… Pa hodajte predjelima njezinim i hranite se onim što On daje.” (El-Mulk, 15.)

Kad se spominje odlazak na džumu, upotrebljava se izraz: ”Fes’av ila zikrillah” – ”Pođite molitvu obaviti.” (El-Džumu’a, 9.)

Kad se spominje džennetska nagrada, onda se kaže: ”I nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja” – Fesariu’u ila magfiretin min rabbikum ve džennetin … (Ali Imran, 33.)

A kad se spominje naše nastojanje da se približimo Allahu i steknemo Njegovo zadovoljstvo, onda se koristi forma: ”Fe firru ilallah!” – “Zato požurite (bježite) Allahu!” (Ez-Zarijat, 50.) Jer, nema utočišta i pribježišta osim kod Allaha.

Allahu dragi, omogući nam da dočekamo odabrani mjesec ramazan, učini nam ga sigurnošću i spasom i pomozi nam da ga provedemo u postu, namazu, zikru i učenju Kur’ana, u dijeljenju sadake, zekata te pomaganju potrebnima i upiši nam to u sevab i dobra djela na Sudnjem danu!

Allahu dragi, spusti Svoju milost i blagoslov mjeseca ramazana na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, pomozi nam da je sačuvamo, da budemo garant mira, sigurnosti i prosperiteta svih njenih građana, učini da svjetlo islama obasjava svaki njen kutak i da se na svakom pedlju zemlje Bosne veliča i slavi Tvoje Uzvišeno ime, i sačuvaj nas i našu domovinu od dušmana i dušmanskog zla i spletkarenja!

Allahu dragi, molimo Te da u ovom mubarek mjesecu otkloniš tugu, nedaće i patnje od naše braće i sestara u Palestini, Siriji, Iraku, Mijanmaru, Afganistanu, Burmi, Kašmiru i na svakom mjestu gdje se ruše prava muslimana i vrši diskriminacija nad njima!

Allahu dragi, primi dove postačâ koje Ti pred iftar skrušeno upućuju i učini da se ispune sve njihove želje i nade u kojima je dobro za njih na dunjaluku i Ahiretu!

Allahu dragi, omogući nam da ovaj mubarek ramazan, zajedno sa našim porodicama i ostalim muslimanima, ispostimo u zdravlju i rahatluku i da Bajram dočekamo čisti od grijeha kao na dan kada smo rođeni i da nas berićet ramazana prati cijeli život! Amin!

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić // Saff

Povezani članci

Islamska zajednica objavila visinu sadekatu-l-fitra i iznos nisaba za ramazan 2020.

E.H

Premijer Australije Muslimanima čestitao Ramazan: “Kao i vi, volio bih da su džamije otvorene”

E.H

Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta mjeseca ramazana

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više