Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Samo u jednoj pekari u Prijedoru besplatan hljeb za siromašne

U samo jednoj pekari u Prijedoru, u onoj koja se nalazi u ulici Save Kovačevića, postoji korpa u koju Prijedorčani mogu ostaviti hljeb koji su kupili svojim siromašnim sugrađanima.

Akcija pod nazivom “Hljeb za poslije” počela je prije četiri godine, a iniciralo je Udruženje građana “DON” iz Prijedora, čija predsjednica Murisa Marić kaže da je na početku bilo dosta zainteresovanih pekara, ali i Prijedorčana koji su željeli pomoći, piše “Avaz“.

U prvoj godini smo imali odlične rezultate, a onda se korpa za ovaj hljeb nekako “izgubila” iz većine pekara. Neko je uklonio zbog manjka prostora ili iz nekih drugih razloga. Uglavnom, ostala je samo u jednoj pekari” – kaže Marić.

I nakon četiri godine interes za ovaj besplatan hljeb ne jenjava. Radnica pekare Božana Kragulj kaže da je trenutno mnogo više onih koji hljeb traže nego onih koji ga poklanjaju.

Sve više ljudi dolazi, a sve je manje onih koji daju novac za ovaj hljeb. U korpi dnevno budu tri do četiri hljeba, a možda toliko više onih koji ga stidljivo traže” – kaže Kragulj i dodaje da ova korpa ostaje do daljnjega.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više