Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SPEKTAKULARNO! Unutrašnjost džamije u Iranu svijetli poput dijamanta (FOTO)

U iranskom gradu Shiraz postoji džamija koja nosi naziv Shah Cheragh koja je ujedno i grobnica braće Ahmada i Muhammada, sinova Mūsā al-Kādhima i braće Alī ar-Ridhāe. U prijevodu, ovo čudo iranske arhitekture znači ‘Kralj svjetla’ i, sa tim nazivom se u potpunosti slažemo

Unutrašnjost džamije ostavlja bez daha. Unutrašnjost džamije sastavljena je od više od milion malih ogledala koja reflektuju svjetlost iz svih pravaca.

Džamiju krasi misteriozna prošlost. Prema jednoj od priča, oko 900. godine, jedan putnik iz daleka primjetio je blještavilo. Kada se približio tom mjestu pronašao je grob koji svijetli. Ispostavilo se da je to leš muslimanskog ratnika, a samo mjesto je postalo glavna hodočasnička destinacija Shia muslimana.

Iako je tokom godina ova džamija oštećena kako od samih ljudi tako i od samog vremena, bezbroj restauracija održao je u životu. I danas svjetli poput dijamanta i privlači na milione hodočasnika i turista širom svijeta.

Džamija

Džamija

Džamija

Džamija

Džamija

Džamija

DžamijaDžamija

Džamija

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više