Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Titova jedina neostvarena želja: Imao je sve, ali ono što je najviše želio nije mogao da dobije

Međunarodna priznanja koja je Tito dobivao tokom života su brojna. Međutim, ono koje je jedno želio nije nikada dobio.

Josip Broz je bio predložen za Nobelovu nagradu za mir 1973. godine, ali mu se zamjeralo što je komunista i što se obračunavao s liberalima u Srbiji i Maspokom u Hrvatskoj, piše “Nostalgično“.

Tito silno želio dobiti ovu nagradu, nije pomoglo ni lobiranje kod, u to vrijeme, namoćnijih ljudi svijeta.

Međunarodna priznanja koja je Tito dobivao tokom života su brojna. Međutim, ono koje je jedno želio nije nikada dobio, a to je bila je Nobelova nagrada za mir. Najbliže ovoj nagradi bio je 1973. godine.

Titovu kandidaturu Komitetu za dodjelu nagrade čak su podnijeli predsjednik parlamenta Luxembourga Pierre Grégoire i Karl Ibach predsjednik Saveza učesnika pokreta otpora u Njemačkoj za vrijeme Trećeg Reicha.

Svi najznačajniji političari i diplomati imali su zadatak da lobiraju, ali nije išlo.

Među onima koji su podržali Titovu kandidaturu bili su i brojni istaknuti predstavnici iz filmskog svijeta – Charlie Chaplin, Akira Kurosawa, Luis Buñuel, Laurence Olivier, Ingmar Bergman i mnogi drugi.

U Oslu je 1973. godine objavljeno da su nagradu dobili američki državni sekretar Henry Kissinger i vijetnamski revolucionar i političar Le Duc Tho, zbog rješavanja sukoba u Vijetnamu.

Navodno, prilikom glasanja, rezultat je bio 2:2, a presudni glas bio je od predsjednice Komiteta, koja je glasala protiv Tita jer je bila udana za Židova i nije mogla da oprosti Titu što je stao na stranu Arapa u sukobu s Izraelom.

Neki smatraju da je propust bio i što se lobiralo kod SSSR-a, to je izazvalo negodovanje zapadnih medija i zapadnih političara. “New York Times” je ovu podršku nazvao kao podršku antiameričkim težnjama SFRJ.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više