Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turska: U Sanliurfi otkriveno pet mozaika za koje se pretpostavlja da su stari 2.000 godina

Turski zvaničnici su saopćili kako se na mozaicima otkrivenim u grobnicama na liticama nalaze slike ukopanih osoba.

SANLIURFA (AA) – U Sanliurfi, na jugu Turske, otkriveno je pet podnih mozaika, za koje se pretpostavlja da su stari oko dvije hiljade godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iskopavanjima koja su u blizini tvrđave Urfa započela prije deset mjeseci, otkriveno je nekoliko grobnica na stijenama. Arheloškim iskopavanjima koja su uslijedila otkriveno je oko 80 sličnih grobnica.

Arheolozi su u pet njih otkrili različite mozaike na kojima se nalaze natpisi na sirjačkom jeziku. Pretpostavlja se da mozaici pripadaju periodu Grofovije Edese koja je Sanliurfom vladala između 132. godine prije nove ere i 639. godine nove ere.

Gradonačelnik Sanliurfe Nihat Ciftci posjetio je nalazište i tom prilikom istakao kako je Sanliurfa uvijek zauzimala značajno mjesto u historiji.

Prema njegovim riječima, na mozaicima je moguće vidjeti slike ukopanih osoba.

“Završetkom projekta, ovo područje će značajno doprinijeti turizmu. Domaći i strani turisti će posjećivati ovo mjesto. Naučit će o kulturi na historijskom području starom i do dvije hiljade godina”, rekao je Ciftci koji je dodao kako je ovo još jedan dokaz bogate historije grada.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više