Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U belgijskim špiljama pronađeni dokazi da su neandertalci bili kanibali

Duboko u špiljama Goyeta u Belgiji naučnici su pronašli dokaze po kojima se neandertalci nisu samo hranili mesom konja ili jelena, nego i mesom svojih mrtvih

Kosti novorođenčeta, jednog manjeg djeteta i četvero odraslih koji su živjeli prije otprilike 40.000 godina imaju jasne znakove rezanja, lomljenja i isisavanja koštane srži.

“Nema nikakve dvojbe, prakticirali su kanibalizam” – rekao je arheolog Christian Casseyas na ulazu u špilju u Ardenskoj šumi.

Kosti iz Goyeta datiraju iz vremena kada su se neandertalci bližili svome kraju, nedugo prije nego što su njihovo mjesto zauzeli ljudi.

Sve je više dokaza da su jeli svoje mrtve

Nekoć smatrani primitivnim špiljskim praljudima koji su izumrli zbog dominacije pametnijih modernih ljudi, studije su pokazale da su neandertalci bili sofisticiraniji nego što se mislilo.

Ali, sve je više dokaza i da su jeli svoje mrtve.

Slučajevi neandertalskog kanibalizma dosad su otkriveni među populacijom koja je živjela na dvije lokacije u Španiji i jednoj u Francuskoj.

Špilje u Goyetu nastanjene su od paleolitika. Istraživati ih je počeo jedan od otaca paleontologije Edouard Dupont sredinom 19. vijeka. Tadašnji direktor belgijskog kraljevskog prirodoslovnog muzeja u njima je prikupio golemu količinu kostiju i oruđa.

Neandertalci iz Goyeta bili su kanibali

Kosti su arhivirane u muzeju i ondje su ostale netaknute više od jednog vijeka. Tek je 2004. šef antropološkog odjela Patrick Semal, među kostima za koje je Dupont vjerovao da bi mogle biti ljudske, pronašao čeljust koja je jasno pripadala neandertalcu.

Naučnici su potom godinama pregledavali dijelove kostiju koje je Dupont svrstao u životinjske kako bi vidjeli ima li još tragova pračovjeka.

Sada je međunarodna skupina stručnjaka predvođena antropologinjom s kalifornijskog univerziteta Helene Rougier iz tih kostiju dokazala da su neandertalci iz Goyeta bili kanibali.

Na kostima se vide tragovi rezanja kojim se uklanjalo meso te tragovi lomljenja kako bi se došlo do koštane srži.

“Lomili su ih na jednak način kao i kosti jelena ili konja, zasigurno zbog koštane srži” – kazao je Casseyas.

“Možemo zaključiti da su neki neandertalci umrli u Goyetu i da su pojedeni” – dodala je Rougier.

Razlozi i razmjeri kanibalizma nisu poznati. “Je li to bilo sistematski? Ili vezano uz tačno određeni trenutak? Ne znam kako interpretirala razloge. To su otvorena pitanja” – kazala je.

POVEZANA VIJEST

Mislite da ste vi PERVERZNI? Pogledajte šta su sve radili u ANTIČKO DOBA!


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više