Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U Indiji pronađen fosil “morskog čudovišta”

Naučnici su u indijskoj pokrajini Gujarat otkrili fosil “morskog čudovišta” ihtiosaurusa star 152 miliona godina.

“Ovo je fantastično otkriće i radi se o dosad najbolje očuvanom skeletu ihtiosaurusa pronađenom u Indiji”, rekao je jedan od naučnika Steve Brusatte.

Profesor Guntupali Prasad koji je vodio ovaj poduhvat rekao je da je primjerak ihtiosaurusa dug 5,5 metara bio skoro kompletan, nedostajali su samo dijelovi lobanje i kosti repa.

ČITAJ VIŠE: Steroidi i teretana su ga pretvorili u čudovište (VIDEO)

“Ovo je izuzetno otkriće, ne samo jer se radi o prvom ihtiosaurusu iz perioda jure koji je pronađen u Indiji, već rasvjetljava i evoluciju i raznolikost ihtiosaurusa u ovoj regiji”, rekao je Prasad.

Tim naučnika koji su radili na ovom otkriću vjeruju da pronađeni primjerak pripada oftalmosauridima, porodici ihtiosaurusa koji su živjeli u moru. Analiza zuba pokazala je da je ovaj ihtiosaurus bio vrhunski predator u tadašnjem ekosistemu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više