Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Uradio sam to radi bereketa” – Mirsad iz Mostara pozvao sve ljubitelje smokava da ga posjete i uberu sebi plodova

Mirsad Abaza iz naselja Potoci  sjeverno od Mostara, nedavno je na internet prodajnim stranicama pozvao građane da dođu na njegovo imanje i naberu smokava.

Smokva, koju je, kako kaže, posadio prije 7 godina, ove godine je izuzetno rodila i dala oko 100 kg plodova.

Ističe kako je to previše za njega i suprugu, pa je odlučio da ih pokloni kako ne bi propale.

Međutim, čini se kako nije ozbiljno shvaćen.

Objavio sam da te smokve poklanjam na “Prodaji Mostar” prije 7 dana, ali niko mi se nije javio. Samo jedan čovjek me je nazvao i pitao da dođe, pobere smokve i da ih proda. Rekao sam mu da to ne želim, jer da sam htio mogao sam ih prodati i sam“, kaže Mirsad za “Mostarski“.

Nakon što je ova neobična priča objavljena u medijima, Mirsad kaže kako mu telefon neprestano zvoni.

Jučer ih je došlo šestero i ubrali su po kilo, dva. Pomogli smo im i ja i supruga. Zanimljivo sada ima dosta zainteresovanih, neprestano ljudi zovu, ali obzirom da ja radim, kažem im da dođu predveče kad budem kuči“, kaže Mirsad.

Mirsad nije stalno zaposlen i radi na dnevnicu.

Kako ističe ima nekoliko poljoprivrednih mašina, traktor, freze i svoj kamion. Po pozivu odlazi i uzore i isfreza poljoprivredno zemljište.

Na pitanje zašto se odlučio na ovaj humani, ali u današnjem vremenu itekako neobičan potez kaže:

Nisam želio da smokve propadaju. Mislim da je bolje da ih neko pojede.

Ima kaže, sve što mu je potrebno za normalan život. Dodaje da ne žudi za bogatstvom i naglašava da nije sve u novcu.

Uradio sam to radi bereketa“, ističe Mirsad. (Bereket znači rast, razvoj i povećanje. To je čovjekova moralna vrijednost i pozitivan osjećaj. Bereket ima značenje: spuštanje Božanskog hajra i dobra.)

Na Mirsadovoj smokvi ima još oko 50 kilograma i prema njegovim riječima, ostaje otvoren poziv svima koji su zainteresovani da dođu i sami naberu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više