Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zar je važno krstimo li se ili klanjamo, ako se volimo: Ona katolkinja, on Bošnjak, zajedno u školi podijeljenoj žicom…

Jadna od najljepših postratnih priča u Bosni i Hercegovini stiže iz Travnika… Dok je politika činila sve da održi podjele i podigne pregrade kako diljem BiH, tako i u ovom gradu, njih dvoje su se zavoljeli i, uprkos svemu i svima, vjenčali.

Ona je Elizabetha Ella Hrgić, pohađala je Katolički školski centar “Petar Barbarić”, gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu. On je Inas Dagoj, pohađao je Mješovitu srednja škola “Travnik”, u kojoj se nastava izvodi prema bosanskom planu i programu

Jedna od fotografija sa njihovog vjenčanja nastala je ispred školske zgrade u Travniku, a ovu prelijepu ljibavnu priču ispisala je Elizabetha i na svom Facebook profilu…

Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa tisuću i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti. 

Mi smo se prepoznali. Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima. Danas sam zahvalna na svemu. Na dvije škole. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen, znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čovjeku vide čovjeka.

Nas dvoje, djeca, sa ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga tko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom novom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo. 

Učite djecu da budu dobri ljudi, koji onim velikim, neće vjerovati da je ograda zaštitita te da i sa one druge strane rastu dobra, talentirana, duhovita i puna ljubavi djeca.

Neka vam smisao života bude Ljubav.

Ella i Inas.
22.6.2019.
Travnik

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više