Fresh Press portal
Zanimljivosti

Znate li kada je napravljen plan za raspad Jugoslavije? Pojavio se tajni dokument CIA, ko je čija kolonija?

Otkriven je tajni dokument CIA i njemačke obavještajne službe BND koji govori o ponovnom crtanju granica Jugoslavije i albanskih zemalja u regionu, pišu albanski mediji.

Sekretar CIA ga je klasifikovao kao povjerljiv, a on je navodno „nacrtan“ u Minhenu 1977. godine na sastanku između agenata američke CIA i njemačkog BND. Planom je predviđena podjela Jugoslavije na dva velika bloka: blok koji bi bio pod njemačkim uticajem i blok koji bi bio pod američkim uticajem. A, kada se pogleda trenutna situacija, jasno je da se sve nastavilo upravo prema tom planu, piše “Srbija Danas“.

Dokument koji je objavio britanski Telegraf pokazuje da sporazum CIA i BND Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dijeli u tri kolonije, odnosno sfere interesovanja. Sličan obrazac podjele napravljen je i tokom Drugog svetskog rata. Prema ovom dokumentu, velike sile će podijeliti Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju na ovaj način:

Slovenija, kontinentalna Hrvatska, Istra, sjeverna i zapadna BiH će postati dio zone njemačkog uticaja, dok će Dalmacija, Crna Gora, Kosovo, dioo Raške, Preševska dolina i Makedonija pripadati SAD i biti pod njenim uticajem, Vojvodina i južni Banat će pripadati Mađarskoj i biti pod njenom moći.

CIA je, navodi se, isplanirala da „razmontira“ Jugoslaviju početkom ’70-ih godina, 10 godina prije smrti vođe Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od pretprošle godine stari dokumenta CIA, kao i razni planovi i scenariji sada su otvoreni za javnost, ali i za analizu historičara i novinara.

Intrigantni izveštaji o hladnom ratu govore o jačanju decentralizacije u Titovoj Jugoslaviji i predviđa da „stabilnost u post-sovjetskoj eri neizvjesna“. Mape SFRJ su cirkulirale tajne službe od 1981. godine, nakon Titove smrti, jer je CIA znala još 1970. godine da će se Jugoslavija raspasti.

Podjela Jugoslavije u sferu interesa već je tada postala činjenica, i trebalo ju je samo obaviti. Na miran ili krvav način. U Drugom svjetskom ratu podjelu Jugoslavije izvršile su njemačke, italijanske, bugarske i mađarske invazivne snage. U skladu sa politikom Osovine, Jugoslavija je i tada likvidirana kao država.

Nijemci i Italijani su tada formirali tri državna protektorata: Nezavisnu državu Hrvatsku, Nedićevu Srbiju i Nezavisnu državu Crnu Goru, u kojima su jugoslovenski narodi formalno imali kvazi državljanstva u novom redu Hitlera, dok su periferni dijelovi Jugoslavije jednostavno bili aneksirani od strane susjednih država: Njemačke, Italije, Mađarske, Bugarske i Albanije.

Izdavanje ovih dokumenata rasvijetljava plan, koji je imao očigledno svoje reference na konkretnom tlu i pokazao da ništa nije slučajno – od gerilskih grupa do političkog pokreta na Kosovu pod vodstvom Ibrahima Rugove.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Ovako se živjelo u bivšoj Jugoslaviji: Je li bilo bolje tada ili danas?

E.H

Koliko je u Jugoslaviji moralo da se radi za kupovinu automobila?

E.H

Ovako je Šaban Šaulić u intervjuu prije 40 godina šokirao Jugoslaviju

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više