Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Znate li za nacističku prošlost Fante?

Na portalu The Vintage News nedavno je objavljen interesantan članak o podrijetlu popularnoga gaziranoga pića Fanta.

Njegove najzanimljivije dijelove prenosimo u nastavku.

S više od 100 okusa diljem svijeta, Fanta je jedno od najpopularnijih gaziranih bezalkoholnih pića s voćnim okusom. Iako je sada proizvodi Coca Cola, zapravo je nastala u nacističkoj Njemačkoj.

Poduzeće Coca Cola došlo je u Njemačku 1929. godine. Ray Powers, doseljenik iz Amerike, počeo je puniti boce Coca Colom u Njemačkoj te je trudom, ambicijom i velikom promidžbom uvelike uspio pridonijeti poduzeću. U razdoblju od samo četiri godine, Coca Cola GmbH u Njemačkoj je prodavala 100.000 sanduka godišnje.

Kada je 1933. godine Adolf Hitler došao na vlast u Njemačkoj, Ray Powers se već bio suočio s brojnim poteškoćama zbog nacističkoga protuamerikanizma i protukapitalizma. No svejedno je uspio zadržati poduzeće dalje od vlade, i do 1939. godine tamo su bile 43 tvornice za punjenje boca i više od 600 lokalnih distributera.

Coca Cola iz Njemačke

Ray Powers 1938. godine poginuo je u automobilskoj nesreći, a zamijenio ga je Nijemac Max Keith, koji se posvetio poduzeću i postao još uspješniji od Powersa. Njegova je izvrsna marketinška strategija uvjerila ljude da je Coca Cola zapravo njemački proizvod, i ciljala je industrijske radnike geslom “Mach doch mal Pause” (Hajde, uzmi pauzu). Coca Cola bila je jedna od tri glavna sponzora Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, gdje je Hitler bio ponosni domaćin narodima iz cijelog svijeta.

No, početkom Drugoga svjetskog rata, Maxu Keithu postajalo je sve teže nabaviti sirup Coca Cole za izradu tog pića. Ostao mu je samo još jedan izbor: izumiti novo piće.

Od Cole do Fante

Pogledao je sastojke koji su mu bili na raspolaganju, većinom ostatke iz drugih prehrambenih industrija i napravio je novi narančasti sok. Čak je i organizirao natjecanje za naziv novoga pića pod motom “poslužite se maštom”. Na njemačkom se jeziku “mašta” kaže “Fantasie” i tada je njemačkome prodavaču Joeu Kippu osvanula ideja za Fantu.

Novi je narančasti sok postao popularan kao i Coca Cola i zbog njega su tvornice za punjenje boca ostale raditi diljem Njemačke. Zapravo je Fanta postala toliko popularna da se do 1943. godine prodavala u Njemačkoj i u okupiranim zemljama.

Fanta je postala najpopularnije bezalkoholno piće u Europi, a ljudi su je čak koristili za zaslađivanje hrane zbog štednje na šećeru. I danas se u Njemačkoj pripremaju slasni Fantakuchen (Fanta kolači).

Kada je Drugi svjetski rat završio, poduzeće Coca Cola uspjelo je ponovno pokrenuti proizvodnju toga pića u Europi.

Poduzeće je prestalo proizvoditi Fantu kada je Drugi svjetski rat završio, ali kako se Pepsi počela širiti u 1960-ima, Coca Cola je vratila Fantu i počela ju prodavati i u Americi.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više