Fresh Press portal
Početna » Blog » Zvijezde iznad Bosanskih piramida
Zanimljivosti

Zvijezde iznad Bosanskih piramida

Haris

Nebo je bilo kristalno jasno te septembarske noći pred svitanje zore. Nikada prije nisam vidio toliko zvijezda na nebu iznad Zemlje. Kada se pojavio on, Orion, iznad vrha najveće piramide na svijetu, shvatio sam zbog čega su se i one sastale na nebu. Iščekivale su dolazak kosmičkog gosta.

Piše: Haris DELIBAŠIĆ

I kao da su se u tom trenutku zvijezde došaptavale dok su posmatrale kako Orionov pojas komunicira s Bosanskom piramidom Sunca. Tako blizu, a tako daleko, kao da je sve tu u istom trenutku, na istom mjestu.

I onda sam shvatio zašto sam ustao rano, pred svitanje zore. I zbog čega sam otišao da fotografišem noćno nebo iznad Bosanske piramide Sunca ranije nego ikada prije.

Drevni graditelji najbolje su poznavali kosmičku vezu Bosanske piramide Sunca sa sazviježđem Oriona. “Tri sestre” ili “tri kralja. Tri glavne zvijezde Oriona su Alnitak, Anilam i Minataka. Najudaljenija je 1340 svjetlosnih godina daleko od naše planete.

Isto se desilo i prije nekoliko dana i bilo je zaista kao putovanje kroz vrijeme. Orion me pozvao, nakon čega se uzvisio i zastao iznad Bosanske piramide Sunca. Veza između njih je bila očigledna. Vidljivo je to kada stojite ispred njene sjeverne strane i posmatrate taj događaj na noćnom nebu.

Ovaj put se Orion spustio još bliže, kao da je bio na dohvat ruke, iznad samog vrha Bosanske piramide Sunca. A cijeli događaj je posmatrao i zamišljeni Mjesec. Donji dio zvjezdane konstalacije Orion je poput strijele ili repa.

Redovni kosmički posjetilac koji kao da dolazi upravo ovdje da bi primio poruku Bosanske piramide Sunca, koju će dalje nositi sa sobom kroz Univerzum.

Kad je malo nagnut ustranu, kao da se raduje dok levitira iznad piramide. A nakon deset minuta, kada u svojoj putanji pređe Bosansku piramidu Sunca, strijelu ili rep i dalje drži okrenutu prema njenom vrhu. Kao da ostaju konstantno u vezi, dok Orion nastavlja da plovi na svom putu po zvjezdanoj stazi.

Uspio sam napraviti nekoliko interesantnih fotografija. Tri sestre ili tri kralja, u mističnom zagrljaju s Bosanskom piramidom Sunca. Ne znam kada će me pozvati opet da ih vidim, ali je osjećaj jedinstven. Kosmički susret gdje ni vrijeme ni prostor ne postoje

Povezani članci

Federalna inspekcija zaustavila nelegalna iskopavanja na “piramidi” u Visokom

DK

Bosanske piramide postale svjetska atrakcija

DK

MISTERIJA KOJA TRAJE: ‘Bosanska dolina piramida’ iz ptičije perspektive

DK

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više