Fresh Press portal
Zdravlje

Da li je mutacija koronavirus izazvana vještački i namjerno – u laboratoriji?

Corona

Kaže da je virus gripa najpodložniji “promjeni karakteristika”, ali da može da mutira i koronavirus.

Podsjeća da je koronavirus mutirao 2003. godine kada se pojavila bolest SARS, zatim 2012. godine kada se pojavio MERS i danas u Kini, gdje je novim koronavirusom zaraženo oko 600 ljudi, a umrlo 25.

Epidemija je “eksplozivna” i lako se širi, jer u pitanju respiratorni virus, bolest se širi kapljičnim putem u kontaktu sa zaraženom osobom.

Novi koronavirus pojavio se krajem prošle godine, krenuo je iz životinjskog svijeta, a Petrović kaže da su Kinezi za kratko vrijeme već uspjeli da izoluju virus, razmnože i naprave antigen za laboratorijsku dijagnostiku.

Za vakcinu treba malo više vremena, da se otkriju podloge na kojima može brzo da se razmnožava i vještački uzgaja virus. On treba da se razmnoži u dovoljnoj koncentraciji i količini, a zatim da se ubije, prečisti i odrede doze“, pojašnjava Petrović.

Kada se napravi vakcina ona mora da prođe i brojna ispitivanja kako bi se utvrdilo da je efikasna. Prvo se obavljaju eksperimenti na životinjama, zatim manjim grupama ljudi koji su dobrovoljci, a onda većim grupama ljudi. Zbog toga treba više mjeseci, pa i godina, da se dobije dozvola za stavljanje u promet vakcine.

Petrović kaže da je Kinu novi koronavirus pogodio u veoma nezgodno vrijeme, uoči kineske Nove godine, kada u Kinu stižu Kinezi iz svih krajeva svijeta i kada unutar Kine putuju s kraja na kraj zemlje u posjetu rođacima.

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da je mutacija koronavirusa izazvana vještački u laboratoriji i puštena tamo gdje neko želi da napravi veliku ekonomsku štetu.

Mi to zovemo biološkim ratom ili biološkom diverzijom. Često kažem da je to nevidljivi neprijatelj, a nepoznati napadač. To je najeftiniji način da nekom napravite štetu i ljudsku i ekonomsku, jer staje sva privreda, zbog velikog broja oboljelih“, zaključio je Petrović.

U nekoj vrsti karantina su dva kineska grada: Vuhan, gdje je žarište infekcije, u kome živi oko 11 miliona stanovnika i Huangang.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više