Fresh Press portal
Zdravlje

Da li je mutacija koronavirus izazvana vještački i namjerno – u laboratoriji?

Kaže da je virus gripa najpodložniji “promjeni karakteristika”, ali da može da mutira i koronavirus.

Podsjeća da je koronavirus mutirao 2003. godine kada se pojavila bolest SARS, zatim 2012. godine kada se pojavio MERS i danas u Kini, gdje je novim koronavirusom zaraženo oko 600 ljudi, a umrlo 25.

Epidemija je “eksplozivna” i lako se širi, jer u pitanju respiratorni virus, bolest se širi kapljičnim putem u kontaktu sa zaraženom osobom.

Novi koronavirus pojavio se krajem prošle godine, krenuo je iz životinjskog svijeta, a Petrović kaže da su Kinezi za kratko vrijeme već uspjeli da izoluju virus, razmnože i naprave antigen za laboratorijsku dijagnostiku.

Za vakcinu treba malo više vremena, da se otkriju podloge na kojima može brzo da se razmnožava i vještački uzgaja virus. On treba da se razmnoži u dovoljnoj koncentraciji i količini, a zatim da se ubije, prečisti i odrede doze“, pojašnjava Petrović.

Kada se napravi vakcina ona mora da prođe i brojna ispitivanja kako bi se utvrdilo da je efikasna. Prvo se obavljaju eksperimenti na životinjama, zatim manjim grupama ljudi koji su dobrovoljci, a onda većim grupama ljudi. Zbog toga treba više mjeseci, pa i godina, da se dobije dozvola za stavljanje u promet vakcine.

Petrović kaže da je Kinu novi koronavirus pogodio u veoma nezgodno vrijeme, uoči kineske Nove godine, kada u Kinu stižu Kinezi iz svih krajeva svijeta i kada unutar Kine putuju s kraja na kraj zemlje u posjetu rođacima.

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da je mutacija koronavirusa izazvana vještački u laboratoriji i puštena tamo gdje neko želi da napravi veliku ekonomsku štetu.

Mi to zovemo biološkim ratom ili biološkom diverzijom. Često kažem da je to nevidljivi neprijatelj, a nepoznati napadač. To je najeftiniji način da nekom napravite štetu i ljudsku i ekonomsku, jer staje sva privreda, zbog velikog broja oboljelih“, zaključio je Petrović.

U nekoj vrsti karantina su dva kineska grada: Vuhan, gdje je žarište infekcije, u kome živi oko 11 miliona stanovnika i Huangang.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Šta je koronavirus? Širi se po cijelom svijetu, izaziva upalu pluća, ne postoji vakcina protiv porodice koronavirusa

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više