Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Da li orasi mogu da spriječe pojavu tumora: Moćno i ljekovito voće koje treba češće da jedemo

Orasi su voće koje je bogato omega 3 masnim kiselinama i sadrži visok nivo antioksidanata, što ga čini vodećom namirnicom u svetu zdrave hrane, piše “Lovesensa“.

Bogati su zdravim mastima, odnosno zdravim kalorijama, pa se naročito preporučuju kao hranljiva grickalica tokom dijete.

Orasi sadrže minerale poput bakra, folnu kiselinu, fosfor, mangan, kao i vitamine B6 i vitamin E.

Stručnjaci ističu da orasi u svom sastavu imaju odeđene materije koje se pokazuju kao uspješne u prevenciji karcinoma, razvoja tumora i pojavi malignih ćelija.

Orasi sadrže nekoliko biokativnih komponenti koje imaju antikancerogeno dejstvo: fitosteroli, gama – Tokoferol, omega 3 masne kiseline, elaginska kiselina, moćne antioksidante polifenole.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje oraha smanjuje rizik od raka prostate i crijeva. Međutim, ove studije su vršene na životinjama i dokazano je da u njihovom organizmu konzumiranje oraha spriječava nastanak i razvoj tumora na dojci, prostati, crijevima i bubrezima.

Naučnici još uvijek nisu ispitali da li orasi imaju ovakav uticaj na ljudsko tijelo, ali pojedini dokazi pokazuju da je sastav oraha dobra kombinacija komponenti za spriječavanje malignih oboljenja.

Nauka je dokazala da su orasi dobri i za zdravlje srca, krvnih sudova i zdravlje mozga, odnosno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Preporučuje se da svakog dana umjesto nezdravih grickalica pojedete 7 oraha za dugovječan i zdrav život.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više