Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

DOBRO POGLEDAJTE OVA DVA MLADEŽA! Ako ih imate znajte – jedan od njih je potencijalni RAK!

S mladežima na koži se nije igrati, čak i ako su možda danas benigni, nikad se ne zna kada će sjedati na zlo. Ipak, većina nas ignoriše upozorenja stručnjaka i niti kontroliše svoje mladeže kod ljekara, niti koristi adekvatnu zaštitu kada se izlaže sunčevim zracima

Pažljivo pogledajte gornju sliku. Na njoj vidite dva mladeža. Nažalost, jedan od njih je tempirana bomba, za koju se ne zna kada će i da li će ikada eksplodirati. U pitanju je ovaj desni, crvenkasti mladež, koji zapravo više podsjeća na nekakav prištić ili bubuljicu, ali je uvijek tu. Fotografiju nam je poslao čitalac Saša J., momak koji zbog ove, ali i još mnogo drugih crvenih tačaka po svom tijelu, barem jednom u 6 mjeseci mora da posjeti dermatologa.

A ovo je njegova priča…

“Moj otac je čitavog života imao te sitne crvenkaste mladeže po tijelu. Jednog dana, jedan od njih je krenuo da raste, a potom je pukao. Pošto ga je ranica svrbila i boljela, tata je otišao kod dermatologa da mu to sredi. Ljekari nisu imali dobre vijesti. Saopštili su mu da ima maligni melanom, smrtonosni rak kože” – rekao nam je Saša.

Mladeža
FOTO: Telegraf

Srećom po oca našeg sagovornika, relativno ga je na vrijeme je otkrio, pa je sada – nakon operacije i nekoliko mučnih tura hemioterapije – izliječen. Ali, ljekari su mu rekli da ni drugi slični mladeži koje ima, nimalo nisu naivni. Da stvar bude gora, i Saša ih je naslijedio.

“Svjestan sam toga da moja koža svakog trenutka može da me ubije. Iako sam prilično tamnoput i lako pocrnim, nisam bezbijedan. Čim grane prvo jače sunce, moram čitavo tijelo da mažem kremama sa najjačim faktorom protiv UV zračenja. Možete me vidjeti na gradskim ulicama kako, kao neki ludak, čak i na +40 idem u majicama dugih rukava, zaštićen šeširom” – kaže Saša.

Takođe, i on i otac redovno idu na preglede, a u periodima između, sami sebi pregledavaju svaku tačkicu, kako bi na vrijeme primjetili ma kakvu promjenu.

“Kad me vide na plaži kako se mackam losionima, drugovi i drugarice me zezaju da sam seka-persa. Ali, ja zaista ne želim da prolazim kroz pakao kroz koji je morao da prođe moj otac. Zato i sve njih teram da se mažu” – otkriva on i dodaje:

“Ovim putem bih želio da upozorim sve ljude u BiH da rak kože nije “nešto što se dešava nekom drugom – već surova realnost koja može da snađe svakoga od nas” – poručuje Saša.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više