Fresh Press portal
Početna » Blog » Doktorica koja je zaustavila ‘variola veru’: “Da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge ne bi bilo ovako”
Zdravlje

Doktorica koja je zaustavila ‘variola veru’: “Da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge ne bi bilo ovako”

Ana

Dr. Ana Gligić kaže za TV Prvu da je epidemiološku situaciju trebalo upoznati, ali da je njoj lično bilo čudno da je broj zaraženih i umrlih toliko veliki…

Najvažnije je bilo saznati način prenošenja, jer se u startu govorilo da je to kapljično. Za mene je bilo čudno da je 1000 slučajeva dnevno i rekla sam – da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge, ne bi bilo ovako”, kaže dr Ana Gligić, koja je prije pedesetak godina zaustavila ‘variolu veru’.

Trebalo je, prema njenim riječima, upoznati epidemiološku situaciju, a zatim krenuti na ispitivanje virusa.

Dodaje i da se virus prenosi vazduhom.

Virus je ostao isti. To nije neki drugi virus, ali su se na njemu dogodile neke promjene. On je prelaskom na čovjeka došao na neprirodnu podlogu. Počeo je da slabi jer se nalazi gdje mu nije prirodno. Tako se prave i žive vakcine”, objašnjava.

Mora se paziti još, ali virus je ušao u slijepu ulicu i epidemija mora da se završi, kaže ona. Na pitanje šta će nam vakcina ako virus mora da nestane, dr Gligić navodi da virus pravi ogromne štete.

Dok ne dođe do toga, on napravi ogromne materijalne i ekonomske štete”, ističe.

Ona smatra da nećemo imati drugi talas, jer će kovid 19 oslabiti, a mjerama će biti iskorenjen.

Ako se pojavi u zimskom periodu, biće veći broj slučajeva, ali ne ovako”, kaže, prenosi “B92“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više