Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

HRANA S PODA: Zaboravite na pravilo pet sekundi

Znate za to pravilo koje nalaže da je bezbjedno pojesti hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi? Ispostavilo se da to pravilo ipak nije bezbjedno!

Stručnjaci nas već neko vrijeme uvjeravaju da je OK pojesti hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi.

TV emisija “Kako da ostanete zdravi” otkriva da ne postoji vrijeme nakon kojeg je bezbjedno pojesti hranu sa poda jer se bakterije na namirnice prenesu istog trenutka.

Da bi to utvrdili, isekli su tortu i stavili je dva različita mjesta – pod u kuhinji i pločnik ispred kuće. Neki komadi su stajali pet sekundi, a neki i do 30 sekundi, a zatim su svi odneseni u laboratoriju radi provjere bakterija.

Mikrobiolog profesor Lora Bouvoter analizirala je rezultate i otkrila da na komadima koji su stajali pet sekundi i onim koji su stajali 30 sekundi na podu ima ista količina bakterija.

Ona je takođe otkrila da se na vlažnu hranu zalijepi najviše bakterija jer je vlaga inače odlična “podloga” za razvoj bakterija.

Logično, torta koja je stajala na podu u kuhinji imala je manje bakterija nego ona koja je stajala na pločniku.

Profesorka Bouvater dodaje da bakterije koje su bile na ovim komadima torte nisu opasne u smislu da bi se dijete ili odrastao čovjek mogao zbog njih razboljeti.

“Ali, kako se povećava broj bakterija, tako se povećava i rizik od unošenja neke opasne bakterije”, kaže ona.

Naučnici su obratili pažnju i na mit koji se odnosi na to da se jedenjem hrane sa poda jača imuni sistem. U vezi sa tim, profesorka kaže da NIKAKO ne treba uzeti hranu koja je pala bilo gdje, osim na pod u kući.

Izvor: mondo.rs

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više