Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kada je pravo vrijeme za prvi seksualni odnos u novoj vezi

Neke djevojke misle kako su uništile šansu za ozbiljnu vezu time što su spavale s nekim već nakon prvog sastanka, a neke sebi zamjeraju što su predugo čekale pa se momak “ohladio”.

Pa kada je pravo vrijeme za seks s novom simpatijom?

Psihoterapeut Barton Goldsmit (Goldsmith) smatra da je sasvim dovoljno da par, prije nego što pređe na intimno upoznavanje, provede zajedno 36 sati. Naravno, ne nužno u komadu. Ako prosječni sastanak traje tri sata i par se viđa tri puta sedmično, to bi značilo da seks pada nakon mjesec, što se poklapa s periodom kad većina ljudi započinje ovu aktivnost.

Da ipak treba sačekati sa seksom više od toga, zaključila je Sandra Mets s Univerziteta u Ilinoisu nakon istraživanja koje je provela na tu temu. Nije rekla tačno koliko treba čekati, ali je ustanovila da seks nakon “volim te” pozitivno utječe na vezu. Parovi koji su prvo vodili ljubav, a onda je i izjavili, imali su negativna iskustva.

Ključ je u komunikaciji i emotivnoj povezanosti, koje se razvijaju prije ljubavnog čina. Tu tezu podržava Margaret Pole, ekspert za veze. Ona kaže da je veza uspješnija ako su se prije seksa razvila dublja osjećanja, za šta je, ipak, potrebno vrijeme.

Jedini izuzetak je odličan seks. Jer, ako je na početku veze sjajan, partneri će vjerovatno ostati zajedno i vremenom se mogu razviti jače emocije među njima. Ali, ako je seks bio loš ili prosječan, vjerovatno će se brže razići jer ih ne drži ni strast, a ni ljubav.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više