Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kako da zaštitite zdravlje tokom sjedenja na poslu

Čest osjećaj umora i bolovi u mišićima i zglobovima su 75% izazvani lošim stavom tokom sjedenja za kompjuterom i 25% zbog nepoštovanja balansa između posla i odmora – tvrde ljekari.

Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih načina koje lako možete da uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu, a koje će vam brzo pomoći da se riješite bolova u tijelu koji su nastali zbog prevelikog sjedenja.

1. Bolovi u nogama

Dok sedite, nemojte prekrštati noge ili stopala. Takav položaj nogu usporava cirkulaciju, steže vene i izaziva neprijatnost u vidu sindroma umornih nogu. Prva stvar koju treba da uradite jeste da namjestite stolicu. Noge ne treba da vam vise, niti da ivica sjedišta da vam pritiska unutrašnju stranu koljena. Stopala stavite ravno na pod ili na posebnu izdignutu podlogu na kojoj će vaše noge biti pod uglom od 90 stepeni.

2. Bolovi u leđima

Dubina stolice treba da se podudara sa šrinom kukova. Ako sjedite na previše širokoj stolici, stavite jastuk ispod struka kako biste popunili prazninu između naslova i leđa. U suprotnom, “skliznućete” u stolici što će izazvati bolove i tenziju u kičmi. Ako vam u početku ne bude prijatno u ovom položaju, pokušajte da ga ne mijenjate kako bi se mišići navikli na pravilno držanje. Neki će se opustiti, pa će vremenom poza u kojoj sjedite postati udobna – ali, to se neće desiti odmah.

3. Umorne ruke

Kada radite za kompjuterom, ruke su u vam pod konstantnom tenzijom. Pogrešno držanje može izazvati tup i neprijatnan bol, kao i osećaj utrnolosti ujutru nakon buđenja. Ramena i podlaktice će biti u pravilnom položaju ako tastaturu i miša budete držali u nivou laktova. Zglobovi treba da budu ispravljeni, a ne okrenuti ka strani. Ruke bi prirodno trebalo da budu savijene u laktovima pod uglom od 90 stepeni i naslonjene na sto.

4. Bolovi u vratu

Kako biste izbjegli bolove u vratu i glavi, važno je da pravilno postavite vaš monitor. Ako je previše nizak, savijaćete kičmu ili se spustati niže u stolici. To povećava pritisak na prednje ivice međupršljenskih diskova, što kasnije može dovesti do diskus hernije ili grbavosti. Sjedite na stolicu, zatvorite oči i opustite se. Kada ih otvorite, tačka u koju pogledate bi trebalo da odredi visinu i poziciju vašeg monitora. Ako je potrebno, stavite ispod monitora knjigu ili dodatni držač koji će ga staviti u visini vaših očiju. Monitor treba da bude tačno ispred vašeg lica, a ne sa strane.

5. Umorne i bolne oči

Kada dugo sjedite i radite na kompjuteru, vjerovatno svaki put doživite takozvani sindrom kompjuterskog vida – crvenilo, peckanje i zamućeni vid. Nakon toga često slijede i glavobolje i iritacija. Promijenite mjesto monitora. Doktori vjeruju da je optimalno mjesto za držanje monitora u ravni sa očima na distanci od oko 50 cm od vašeg lica. Potrebno je da uklonite i odsjaj i ponovo podesite kontrast, veličinu slova i svjetlinu ekrana. Nije loše nabaviti i posebne naočale koje štite oči od zračenja i samim tim umanjuju iritacije. Ne zaboravite i na svakodnevno vježbanje očiju!

6. Brzo umaranje

Kada osoba veći dio dana provodi u sjedenju, a pritom uglavnom konzumira masnu i slatku hranu, holesterol se mnogo više hvata ma unutrašnje zidove krvnih sudova. Zbog ovoga nastaju neprijatni bolovi u cijelom tijelu i mišićima, slabost u nogama i stopalima, oticanje nogu i visok krvni pritisak. Ovi simptomi se u najvećem broju slučajeva pojavljuju kasno naveče.

Napravite malo mjesta za vježbanje tokom vaše dnevne rutine. Samo pola sata je dovoljno da napravite promjenu u vašem zdravlju.

Takođe, pokušajte da do posla idete pješke ili biciklom, a ako to nije moguće, makar gradskim prevozom. Ishrana je isto bitna, pa pokušajte da promijenite vaše navike i u ovom segmentu.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više