Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Katastrofa u najavi: WHO upozorava da se situacija sa širenjem koronavirusa pogoršava u svijetu

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su rekli danas da se epidemiološka situacija sa koronavirusom pogoršava u svijetu.
Tri četrvrtine novih slučajeva koronavirusa dolazi iz 10 država, a najveća koncentracija novih infekcija je u Americi i južnoj Aziji, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On objašnjava da, iako je izgledalo kao da se pandemija u Evropi smiruje, situacija sa koronavirusom se pogoršava u svijetu.

Iako se situacija u Evropi poboljšava na svjetskom planu postaje sve gore. Više od 100.000 novih slučajeva je prijavljeno svaki dan u posljednje dvije semdice”, rekao je čelnik WHO-a.

Najveća prijetnja dolazi kada se opustimo, upozorio je Tedros te pozvao države da nastave sa aktivnim nadzorom kako ne bi došlo do ponovnog širenja zaraze, iako je vrhunac širenja virusa prošao.

Iz ove svjetske organizacije su rekli i to da su tvrdnje o rijetkosti širenja infekcije kod zaraženih bez simptoma bile zabuna. Ranije je Maria Van Kerkhove govoreći u ime WHO-a rekla da pretežno ne dolazi do transmisije virusa na druge ljude od zaraženih bez simptoma.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više