Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ljekari tvrde: Ovo je najbolji položaj za spavanje

Položaj u kome spavate može da bude uzrok bolova u leđima, artritisa u zglobovima, a može i da doprinese problemima sa disanjem i izraženom hrkanju.

Način na koji čovek leži u krevetu govori dosta o njegovom ukupnom zdravlju, kao i o tome koliko lako može da zaspi. Nedostatak sna može da dovede do osjećaja mrzovolje, kao i da negativno utiče na raspoloženje i radnu sposobnost.

Loš san, takođe, utiče na porast rizika od oboljenja koja ugrožavaju život, kao što su srčane bolesti i dijabetes, piše britanski Ekspres.

Stručnjak za san doktor Teri Krejl tvrdi da, kada su san i spavanje u pitanju, čovjek može umnogome da poboljša svoje zdravstveno stanje ukoliko spava “na stranu”.

“Postoje mnoge varijacije spavanja na boku, od kojih je svaka dobra jer pomaže ublažavanju nesanice i hroničnog nedostatka sna. Međutim, najudobnija pozicija je ona kod koje, dok ležite na boku, blago savijete kolena i povučete ih nagore, ka grudima”, kaže Krejl.

Spavanje na boku najbolji učinak ima kod ljudi koji pate od bolova u kukovima, a preporučuje se i ženama u drugom stanju.

Doktor Krejl, međutim, ističe da bi trebalo izbjegavati spavanje na stomaku, pošto to može da izazove bolove u vratu i krstima.

“Ako, ipak, spavate na stomaku, koristite veoma mek jastuk ili spavajte bez jastuka, kako vam se vrat ne bi našao pod neprijatnim uglom”, kaže ovaj stučnjak za san.

Prema tvrdnjama britanske Nacionalne fondacije za san, najzdraviji položaj za spavanje je na leđima, pošto omogućava da se glava, vrat i kičma odmaraju u neutralnom položaju.

Izvor: b92.net

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više