“Mislila sam da je samo hormonalni poremećaj, ali u pitanju je nešto mnogo strašnije…” (FOTO)

Fresh Press / Emir Hadžić

Majka dvoje djece na putu je da upozori cijeli svijet o stvarnostima raka kože s šokantnim fotografijama koje dokumentuju njenu borbu s melanomom.

Bethany Gambardella-Greenway, 39-godišnja majka iz Austina (Teksas) otkrila je tamnu mrlju na svojoj koži dok je bila trudna sa mlađom kćerkom 2015. godine. Ignorisala ju je, jer je vjerovala da je u pitanju hormonalni poremećaj. Čak i kada je sakupila snage i otišla kod doktora, dermatolog ju je uvjerio da je u pitanju ništa više nego nepravilni rad jetre.

18 mjeseci kasnije, pojavio se mladež koji joj je zadavao bol, da bi se biopsijom ustanovio progresivni rak kože – dezmoplastična melanoma. Doktori su uspjeli odstraniti mladež, međutim, kada su shvatili da je rak metastazirao na kosti i limfne čvorove, Bethany je u oktobru 2016. godine krenula s imunoterapijom.

“Radijacija je, bez imalo sumnje, bila najteži period. Pokao, ako mi vjerujete” – rekla je Bethany te dodala: “Moja usna šupljina je bila srpžena. Moje grlo je bilo suho. Moja koža me boljela. Apetita nisam imala nikako. Glas mi je bio promukao. Nakon treće sedmice kosa mi je počela opadati. Kada sam završila s terapijom, stala sam na vagu i uočila da sam izgula 20 kg. Sada sam se u potpunosti oporavila od radijacije ali imam trajne posljedice žljezde slinovnice i iprobleme s kosom”

Bethany je rekla da joj dijagnoza nije došla kao iznenađenje, s obzirom da je i njena majka obolila od raka kože, baš kada je imala, kao Bethany, 39. godina. Danas je Bethany zdrava, ali ne odustaje od ohrabrivanja drugih ljudi da se mažu kremama protiv sunca kako ne bi prolazili kroz strašan period kao i ona.

“Prestanite ili bar smanjite sunčanjem i korištenje solarija” – upozorava Bethany. “Solarij nije zdrav. Solarij samo škodi vašoj koži”.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

 

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________