Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Najčešći prehrambeni deficit jest željezo. Kako ga popraviti?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći prehrambeni deficit jest željezo.

Žene su pogođene nedostatkom željeza čak duplo više nego muškarci, a nedostatak je primjećen kod čak 40% trudnica. Simptomi su opća slabost, malaksalost, bljedilo, lupanje srca, listanje noktiju, slabljenje i opadanje kose…

Nedostatak željeza je  posebno izražen kod dojenčadi, djece, adolescenata i trudnica, kod žena koje imaju obilne menstruacije, kod zaraznih bolesti, za vrijeme terapije nekim lijekovima.

Loša prehrana i anemija

Upravo loša prehrana, paraziti i bolesti čine velik problem u nerazvijenim zemljama, u kojima je vrlo česta
pojava anemije. Anemija po definiciji predstavlja smanjenu količinu krvi u cirkulaciji, smanjeni broj eritrocita ili smanjenu količinu hemoglobina u eritocitima i najčešće je posljedica nedostatka željeza. Može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline, pa treba voditi računa i o unosu tih vitamina.

Kvalitetna prehrana

Ključno je paziti na prehranu, odnosno jesti dovoljno namirnica koje sadržavaju željezo, kao što su nemasno crveno meso, jaja (posebno žumanjak), mahunarke, orašasti plodovi i žitarice. Probleme sa razinom željeza mogu stvoriti i kombinacije namirnica s kojima se ono unosi u organizam. Poznato je, naime, da kofein iz kave, fitinska kiselina iz biljaka, ili oksalna kiselina u špinatu ometaju i smanjuju apsorpciju željeza. S druge strane, namirnice bogate
vitaminom C potiču apsorpciju željeza. Kako su te namirnice najčešće sezonskog karaktera, povremeno je vrlo korisno koristiti dodatke prehrani koji sadrže željezo u kombinaciji s vitaminom C.

Ferosal – željezo za bolju apsorpciju

Ferosal proizvodi (kapsule i tekući dodatak prehrani) sadrže željezo u obliku željezo-bisglicinata koje se bolje apsorbira i nema nuspojava.

Ferosal Forte kapsule jedinstveni su proizvod na tržištu s optimalnom kombinacijom željeza, vitamina i minerala za najbolju nadopunu i iskorištenje željeza u krvi. Kapsule sadrže 30 mg željeza u obliku željezovog bisglicinata čime se postiže dobra apsorpcija, a kojoj doprinosi i sadržaj vitamina C. Ferosal Forte sadrži i bakar što doprinosi transportu željeza u tijelu dok riboflavin pomaže kod metabolizma željeza. Ferosal Forte je odličan izbor za nadopunu željeza, esencijalnog minerala čiji deficit je jedan od najčešće prisutnih. Ferosal Forte kapsule prodaju se u ljekarnama u pakiranju od 30 kapsula, a preporučena cijena je 54,00 kn.

Ferosal Plus je tekući dodatak prehrani za nadopunu željeza pogodan i za djecu od 3 godine kao i za odrasle. Obogaćen je matičnom mliječi i vitaminom C koji doprinosi boljoj apsorpciji željeza. Jednostavno se konzumira u čaši vode ili soka. Dolazi u pakiranju od 200 ml, preporučena cijena je 69,00 kn. Prodaje se u ljekarnama.

Više informacija o oba proizvoda možete potražiti na Pharmoval službenim stranicama .
Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE!

Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj .


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više