Naučnici uspjeli da izliječe alergiju na kikiriki

Australijski istraživači su postigli neočekivano veliki uspjeh u liječenju alergije na kikiriki kod dece.

Manja klinička studija sprovedena na Istraživačkom institutu Merdok ispitivala je dejstvo eksperimentalnog imunoterapijskog tretmana, koji je na kraju izlečio alergiju kod dvije trećine mališana. Što je još važnije, njihova preosjetljivost na kikiriki nije se javljala ni u naredne četiri godine.

“Ova djeca mogu da jedu kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman”, kaže vođa istraživanja prof. Mimi Teng.

Izdvojeni članci

Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka, alergijske reakcije opasne po život koja uzme mnogo dečjih života.

Tengova je zbog toga osmislila tretman koji kombinuje probiotike sa oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Ovaj tretman je dizajniran tako da reprogramira reakciju imunog sistema na kikiriki i na kraju dovede do tolerancije na tu namirnicu.

U istraživanju je učestvovalo 48 djece koja su nasumično dobila ili probiotik Lactobacillus rhamnosus sa proteinom iz kikirikija ili placebo i tu terapiju dobijali su jednom dnevno tokom 18 mjeseci. Količina proteina iz kikirikija se postepeno povećavala.

Na kraju tretmana, 82 odsto djece proglašeno je izlečenim od alergije u poređenju sa samo četiri odsto u placebo grupi. Od toga, 70 odsto je bilo tolerantno na kikiriki i poslije četiri godine.

Tengova kaže da su rezultati uzbudljivi i da su ispitanicima promjenili život.

Rezultati su objavljeni u časopisu “Lancet Child & Adolescent Health”.

Izvor: b92.net

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________