Zdravlje

Ne piškite u bazene: Ova krajnje odvratna navika ozbiljno može da vam ugrozi zdravlje!

Ne piškite u bazene – ova krajnje odvratna navika ozbiljno može da vam ugrozi zdravlje!

Sezona kupanja na bazenima se bliži i veoma je važno da se, prije nego što slijedeći put odlučite da ispraznite bešiku u bazen jer vas mrzi da otrčite do toaleta, zabrinete za svoje i tuđe zdravlje. Urin u kombinaciji sa hlorom stvara gasove koji su veoma opasni po disajne puteve, a čak i mogu izazvati astmu, tvrde pulmolozi.

Jak miris hlora je prvo što nas asocira na bazene. Međutim, varamo se, u pitanju je mješavina raznoraznih hemikalija koje se formiraju kada hlor dođe u vezu sa znojem, tjelesnim uljima i urinom.

Posebno štetan gas koji nastaje u toj kombinaciji je trikloramin, koji vodi daje specifičan miris hlora, ali može da ošteti i plućni epitel kupača. Drugi koji nastaje je cijanogen-hlorid koji je poguban za pluća, srce i srednji nervni sastav.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević potvrđuje za “Alo!” da uriniranje u bazene ne predstavlja samo loš manir već ozbiljan javno zdravstveni problem.

“Bazeni lako mogu postati leglo određenih zaraznih bolesti. Mi nikada ne znamo da li taj čovjek ili žena koji mokre imaju neku bakteriju iz grupe klamidije, miko plazme i urea plazme, koje su jako opasne. Ako one uđu u pluća, a osoba ima slabiji imunitet, mogu da stvore bronhitis i upalu pluća. Zatim, hlor je sam po sebi opasan, a često se iz razloga infekcija koriste i veće količine koje mogu biti respiratorni iritant za osobe koje već imaju osetljive bronhijalne puteve. Pretjerano hlorisanje stvara mogućnost da se astma pogorša ili pojavi kod osoba sa slabijim imunitetom. Ništa manje vrijedna nije i opasnost od crevnih zaraznih bolesti, naročito kod djece”, upozorava dr Radosavljević.

Ona ističe da zakonom treba spriječiti ljude da mokre u bazene, kao što je to učinjeno u inostranstvu.

“Postoji tečnost koja se ubacuje u vodu, a koja počinje da plavi u kontaktu sa urinom i tako svi znaju šta ste u tom trenutku uradili. Kada bi to postojalo kod nas, svaki kupač bi razmišljao o svom ponašanju”, dodaje pulmolog.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajte Prihvatam Pročitaj više

bitcoin haberleri uşak escort ilbet yabancı dizi izle