Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

OSTALI STE BEZ DAHA? Video koji pokazuje važnost odlaska kod ljekara

Moćan video-snimak prikazuje kako zdravlje može rapidno da se pogorša ako se posete lekaru odlažu.

Video-snimak koji je objavio Institut za javno zdravlje Engleske kao dio Be Clear on Cancer kampanje prikazuje da gubljenje daha svakog dana može biti znak bolesti pluća i srca, pa čak i raka.

Film prati priču dva penzionera – Alana i Bila. Obojica su primjetili da ostaju bez daha da bi im kasnije bila dijagnostifikovana hronična opstrukcija pluća. Međutim, u njihovim, naizgled istim pričama se krije jedna velika razlika – koliko su brzo primjetili simptome i otišli kod ljekara.

Bil, 69

Bil je obavljao neke majstorske poslove po kući kada je osjetio da ostaje bez daha, što je izazvalo da se sruši na pod. Čim je došao k sebi zakazao je pregled, a već narednog dana je odradio sve potrebne analize. Jedanaest godina kasnije Bil svoju bolest kontroliše lijekovima, a i dalje vodi aktivan život.

“Lijek mi pomaže da ostanem aktivan, a čak imam više snage nego pre. To je samo zato što sam otišao na vreme“, rekao je.

Alan, 69

S druge strane, Alan je ignorisao simptome, a takođe je gubitak vazduha osjetio pri fizičkom radu. Pokušao je to da sakrije od kolega neko vrijeme, ali porodica i prijatelji su ga nedeljama kasnije podstakli da ode na pregled.

Iako je istih godina kao Bil, ista dijagnoza je i te kako loše uticala na Alanov kvalitet života.

“Moje stanje se samo pogoršava. Borim se sa svakodnevnim stvarima tako što mi pomažu žena i prijatelji. Nisam imao pojma da gubitak daha može biti znak nečeg tako opasnog“, rekao je.

Pogledajte video-snimak.

Izvor: b92.net

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više