Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ova loša navika je uzrok najvećeg broja tumora – Odmah prestanite to da radite!

Čak 40 odsto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti moglo bi se izbjeći kad bi se primijenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u medicinskom časopisu “CA: A Cancer Journal for Clinicians“.

Oko 42 posto svih slučajeva raka i 45,1 posto smrtnih ishoda te bolesti moglo bi se spriječiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je sprovedena u Sjedinjenim Državama, piše “Vecernji“.

Najviše je oboljelih, a i smrtnih slučajeva od karcinoma povezanih s uživanjem duhana, odnosno s pušenjem: riječ je o 19 odsto slučajeva.

Od posljedica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto oboljelih.

Gojaznost je na drugom mjestu, daleko iza uživanja u duhanu, ali ipak sa 7,8 odsto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak smrtnih slučajeva je 6,5.

Na trećem mjestu je alkoholizam koji utieče na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posljedicu ima smrtni ishod u četiri odsto slučajeva.

Na četvrtom mestu je pretjerano izlaganje ultraljubičastim zracima – utiče na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 odsto.

Slijedi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 odsto slučajeva, a za posljedicu ima smrtni ishod u 2,2 odsto slučajeva.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 odsto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 odsto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, odsto.

Rak pluća je najčešća vrsta raka, a u 81,7 odsto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 odsto slučajeva raka grkljana, 50 odsto raka jednjaka i 46,9 posto raka bešike.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više