Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ovaj mineral reguliše nivo šećera u krvi

Hrom reguliše nivo šećera u krvi, a kod insulin-zavisnih pacijenata može da smanji potrebu za lijekovima i insulinom.

Za preventivu nastanka dijabetesa ključnu ulogu ima hrom, koji organizam ne stvara, već mora da se unese hranom. Ovaj mineral reguliše nivo šećera u krvi, a kod insulin-zavisnih pacijenata može da smanji potrebu za lekovima i insulinom. Kod osoba sa graničnim vrijednostima šećera u krvi može da spriječi da postanu zavisni od insulina, a kod onih kojima je nivo šećera pao, pomaže da se vrati na normalan nivo.

Hrom se nalazi u brokoliju, mesu, pivskom kvascu i pivu, vinu, ječmu, pšeničnim pahuljicama. Ima ga i u piletini, ljuskarima, jezgrastom voću i pečurkama. Utvrđeno je, na primjer, da šolja brokolija sadrži 22 mikrograma hroma, odnosno pet puta više od bilo koje druge namirnice. Preporučene dnevne doze su od 50 do 200 mikrograma. O ovome treba voditi računa, jer ukoliko se pretera, može da izazove toksičnost.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više