Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ovo je voće najviše otrovano pesticidima! Izabrana najgora voćka za 2018. godinu

Da li jedemo otrov svaki dan – evo koje voće sadrži najviše pesticida!

Ovo voće mnogi vole da jedu, a ne znaju da je baš ono najviše otrovano pesticidima i da je pogubno za zdravlje svakog čovjeka, piše “Lepa & srećna“.

Američko Ministarstvo za poljoprivredu sastavlja zloglasnu listu od “12 žigosanih” – namirnica koje sadrže najviše pesticida, a i u 2018. godini na prvom mjestu su jagode. Pesticidi su hemikalije koje ubijaju insekte, korov i buđ, a konzumiranje voća i povrća koje sadrži veliki broj pesticida pogubno je za ljudski organizam. Istraživači su prali voće onako kako to radi prosječan kupac, a utvrđeno je da na jagodama ostaje oko 20 pesticida, znatno više od ostalih proizvoda.

Na drugom mjestu je spanać, a po velikoj količini pesticida izdvajaju se nektarine, jabuke, grožđe, kajsije, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i paprika. Stručnjaci ističu da posebno budete oprezni kada kupujete nabrojane namirnice i ako možete, kupujte one organskog porijekla. Takođe, savjetuje se da voće i povrće dobro operete prije upotrebe, a mnogi preporučuju pranje mješavinom vode i sode bikarbone.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više