Fresh Press portal
Zdravlje

Poruka ohrabrenja iz Amerike: “Korona je za Bosance ništa, u poređenju sa onim što su prošli od ’92. do ’95. godine”

Bečić

Samir Bečić, jedan od najuglednijih fitness trenera u Sjedinjenim Američkim Državama, porijeklom iz Ključa, je kazao da je pozitivan način razmišljanja u doba pandemije korona virusa najvažniji.

Kazao je da ova situacija može i imati negativne posljedice po ljude koji nisu dobili koronavirus, ukoliko razmišljaju negativno.

Međutim, kada razmišljate pozitivno i kada shvatite da je čovječanstvo preživjelo mnogo veće probleme nego Covid-19, naročito u BiH gdje smo preživjeli rat, Covid-19 je za Bosance ništa, u poređenju sa onim što su prošli od ’92. do ’95. godine. Gledajte samo naprijed, svjetlo na kraju tunela postaje sve jače i jače. Ova situacija će trajati još par sedmica u smislu restriktivnih mjera, a poslije toga će biti sve lakše i lakše”, istakao je.

Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji važno je ostati aktivan.

Vi kad vježbate vi se osjećate bolje. U situacijama kakva je Covid-19, svaka minuta u kojoj se osjećate bolje je važna. Ljudi u izolaciji ponekad ne mogu da se opuste, a vježba im to omogućava. Ako napravite tri-četiri puta na dan, 10-15 minuta vježbanja, a to vježbanje ne znači da morate dizati tegove, to može biti hodanje uz stepenice, ali osjetit ćete se puno bolje”, pojasnio je.

Bečić, koji u Houstonu ima nadimak “Fitness car”, tvrdi da u situacijama kao što je ova, vježbanje pomaže da se ostano mentalno pozitivan

To je jedan izvrstan osjećaj. I nije ovo razlog da ne vježbate, sad je čak razlog da počnete vježbati. Vidite sada da Covid-19 najviše napada ljude sa slabim imunitetom i ljude koji su pretili”, istakao je.

Preporučio je manje treninga za osobe koje poste u mjesecu Ramazana.

Post je već jedan trening za tijelo, već jedan napor, mada može biti veoma pozitivan napor. Dosta stvari u postu su pozitivne za ljudsko tijelo, bolje se spava, bolje mozak funkcioniše. Imate više medicinskih razloga zbog čega je post dobar, ali vježbanje kad se posti bi trebalo biti malo restriktivno i pomalo. Čak ne bi preporučio previše vježbanja”, kazao je.

Tvrdi da su vježbanje i ishrana cijeli krug pozitivnog načina života.

Ako tome dodate spiritualnu pozitivnost, mentalni balans, to još pospješuje uspjeh. Ja bih savjetovao sve Bosance i Hercegovce da vježbaju i da se zdravo hrane. U pandemiji kao što je koronavirus, samo zdravo tijelo može prevladati situaciju”, kazao je između ostalog Bečić u razgovoru za N1.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više