Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Prestanite s ovom lošom navikom! Ovo su dijelovi voća i povrća koje nemojte bacati!

Pojedine dijelove voća i povrća redovno bacamo, a ne znamo da su veoma korisni. Iako nam se često čini kao otpad, dijelovi koje bacamo nerijetko obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni dijelovi koje konzumiramo, piše “Dnevno.hr“.

Kora naranče

Istraživanja su pokazala da se u kori naranče nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj pulpi. Zato, nemojte bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

Bijeli dijelovi lubenice i sjemenke

Ti dijelovi ove sočne ljetne i osvježavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno djeluju na zdravlje srca.

Stabljike brokule

Znamo, navikli smo jesti samo cvjetove brokule, dok nas većina baca stabljike. Ipak, trebalo bi da promijenimo tu naviku. Stručnjaci tvrde da je upravo u stabljikama brokule, jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji djeluju protuupalno i sprječavaju oštećenja stanica.

Stabljike peršina

Podjednako su ukusni dijelovi kao i samo lišće peršina koje najčešće rabimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono djeluju na zdravlje kože i očiju.

Kora jabuke

Mnogi skidaju koru s jabuke i time rade jednu od najvećih grešaka. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sustava i održava jednjak čistim. Vodite računa odakle nabavljate jebuke i obvezno ih dobro operite.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više