Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Problemi sa snom mogu biti znak jedne teške bolesti

Problemi sa snom i navika popodnevnog dremanja mogu da budu rani znaci Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na miševima i ljudima.

Noći bez sna i spavanje danju su teškoće sa kojima se susreću oboljeli od Alchajmera. Poremećen dnevni ritam često izaziva konfuziju i anksioznost kod ljudi.

Problemi sa snom tipični su i kod ljudi u starijem dobu. Nova studija je pokazala da se kod starijih osoba koji ne pokazuju znake kognitivnog oštećenja, ali imaju problema sa snom, akumuliraju amiloidni proteini u mozgu.

Ispitanici koji su imali redovan san i nisu bili skloni dnevnoj dremci, imali su manje amiloidnih proteina u mozgu, koji povećavanju vjerovatnoću za nastanak Alchajmerove bolesti.

Stručnjaci do sada ovu bolest najčešće otkrivaju na osnovu snimaka mozga. Ukoliko bi se ustanovili konkretni simptomi koij dovode do nastanka Alchajmera, postojala bi velika mogućnost da se izbjegne demencija.

Ako do nastanka bolesti zaista dovode poremećaji u spavanju, pacijenti sa ovim problemom bili bi savjetovani kako da te svoje navike promjene prije nego se bolest javi.

“Ne želim da plašim ljude time da će, ukoliko se često bude tokom noći, imati Alchajmerovu bolest“, rekao je koautor studije doktor neurolog Erik Musek sa Univerziteta Vašington.

Neke promjene kod sna su karakteristične kod starijih ljudi.

“Trebalo bi da uskladite san koliko god je to moguće. Uvijek govorim svojim pacijentima da ne koriste električne uređaje noću, da spavaju u mračnoj prostoriji i ne gledaju TV iz kreveta.“

“Budite aktivni ujutru. Izađite napolje na dnevno svijetlo. Imajte kvalitetan doručak koji pomaže sinhronizaciju vašeg sata“, dodaje Musek.

Izvor: B92

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više