Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Riješite se mrlja, pjega i hiperpigmentacije ovim prirodnim lijekom

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakterisan tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju

Tačne uzroke možemo podijeliti u dvije grupe: spoljašnje i unutrašnje.

Spoljni uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoline, kao što je izloženost sunčevim zracima, ili zbog hemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutaršnji uzroci se odnose na naslijeđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja. Pjegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zracima sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom.

Često ovakve mrlje možete primjetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kom dijelu kože koji je bio izložen suncu. Ožiljci od traume ili operacije mogu takođe uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.

Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.

Prirodni lijek protiv hiperpigmentacije, mrlja, pjega

Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik). Dodajte 1 kašičicu soka od limuna. Pomešajte dobro i nanesite na zahvaćena područja. Ostavite 15 minuta da se osuši i potom isperite hladnom vodom. Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga! Primjena prije tuširanja je preporučljiva. Ponavljajte jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja. Ovaj jednostavni lijek zaista djeluje, a temelji na načelima Ayurvede, drevne indijske znanosti ozdravljenja. Limun izbjeljuje i podstiče ljušćenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), djeluje protivupalno i čini kožu sjajnom.

POVEZANI ČLANAK

Ove proizvode za kožu nikada ne treba koristiti: Talože se u srcu i kostima a izazivaju i rak!

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTE


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više