Fresh Press portal
Zdravlje

Sarajevo: Kod 20 testiranih osoba otkrivena infekcija HIV virusom

Ove godine, u okviru obilježavanja Evropske sedmice, testirane su 153 osobe, te je otkriveno 20 novih slučajeva infekcije HIV virusom, riječi su šefice odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prim. dr. Vesne Hadžiosmanović.

Kako je rečeno “Feni” na Kliničkom centru, u okviru obilježavanja Evropske sedmice testiranja na HIV i hepatitis i Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, zdravstveni radnici HIV odjela Klinike za infektivne bolesti KCUS-a i ove godine vršili su besplatna testiranja građana na HIV i hepatitise.

Evropska sedmica testiranja na HIV i virusne hepatitise 2018. obilježava se od 23. do 30. novembra 2018. godine.

Dr. Hadžiosmanović navodi da se prosječno godišnje testira više od 2.000 pacijenata, od čega se u okviru Evropske sedmice testira i do 200 osoba.

Ove godine smo u okviru obilježavanja Evropske sedmice testirali 153 osobe, te otkrili 20 novih slučajeva infekcije HIV virusom, što je više nego dvostruko povećanje u poređenju s prošlom godinom, kada je registrovano osam novodijagnosticiranih HIV pozitivnih pacijenata. HIV pozitivne osobe biće adekvatno zbrinute terapijom i njegom u Klinici za infektivne bolesti KCUS-a.

Terapijski programi i protokoli liječenja i njege u KCUS su usklađeni s najnovijim evropskim i svjetskim smjernicama. Zadaci ljekara svode se na brojne aktivnosti, među kojima su i savjetovanje pacijenata o sopstvenoj zaštiti, kao i o zaštiti osoba s kojima dolaze u kontakt, kako bi se spriječilo širenje infekcije. Ljekari pomažu pacijentima da se sa što manje psihičkih trauma nose sa svojom bolešću, te u tome imaju i podršku kliničkog psihologa, što daje multidisciplinarni pristup njege ovih pacijenata”, kazala je dr. Hadžiosmanović.

Dodaje da ljekari obavještavaju, savjetuju i testiraju partnere inficiranih osoba, te podučavaju i članove uže porodice kako će postupati prema bolesniku i kako će sebe zaštiti.

Osim terapije lijekovima, radimo i svojevrsnu terapiju razgovorom, jer inficirane osobe po otkrivanju sopstvenog HIV seropozitivnog statusa prolaze kroz velike psihičke krize i u stanju su šoka. Sama činjenica da moraju doživotno uzimati anti-HIV terapiju i znatno mijenjati životne navike, je stresna i deprimirajuća. Stoga se trudimo doprinijeti ublažavanju prvog šoka kod naših pacijenata, uz neizostavno pojašnjenje da rana dijagnostika i terapija omogućavaju skoro isto kvalitetan i dug životni vijek kao i kod osoba koje nisu inficirane HIV-om”, izjavila je dr. Hadžiosmanović, prenosi “Haber.ba“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Pacijenti u KS dobivat će medicinska sredstva na koja imaju pravo

A.R

Nesvakidašnji gest policajca: Svakog petka voćem obraduju pacijente

E.H

Oboljeli od raka se zadužuju da bi preživjeli

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više