Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Svašta liječi: Kažu da je ovo povrće NAJZDRAVIJE na svijetu

Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću.

Blitva je tamnozeleno lisnato povrće iz porodice lobodnjača među koje spadaju i cvekla i spanać. Potiče sa Mediterana, a danas je čest gost u baštama širom svijeta.

Blitva je izuzetno cenjena još od davnih vremena, o čemu govore i Aristotelovi zapisi iz 4. vijeka prije Hrista. Još u doba starih Grka i Rimljana prepoznate su njene lekovite moći te je smatrana čudotvornom biljkom.

Energetska i nutritivna vrijednost

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne supstance zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću.

Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.

Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrijednost ali ima odličnu kombinaciju vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

Veoma je korisna za povećanje imuniteta, a dobar je i diuretik.

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i „vitaminima za oči“. Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na cijelo tijelo, jer je najviše i izloženo suncu.

Blitva obezbjeđuje nutrijente koji mogu regulisati visoki krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta-karotina i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, te kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, kalcijum i druge važne sastojke.

Ima i zavidnu količinu ugljenihidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljenihidrati su važni za mozak i nervni sistem. Vjeruje se da redovno konzumiranje može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti.

Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tijela. Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K, koji spriječava djelovanje ćelija koje razaraju kosti, a samim tim smanjuje se rizik i od osteoporoze. Vitamin K se u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima, piše “Krstarica“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više