Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Teško se dijagnosticira: Prepoznajte simptome najgoreg oblika raka pankreasa na vrijeme, spasite sebi život

Rak pankreasa postao četvrti najsmrtonosniji oblik malignog oboljenja. U Velikoj Britaniji do 2026 godine očekuje se da će umrijeti 11.279 osoba godišnje. Umiranje od ove teške bolesti povećalo se za 28%. Britansko udruženje za borbu protiv raka gušterače upozorava da će veća ubica biti samo rak prostate, pluća i debelog crijeva.

Zbog nedostatka medicinske opreme bolest se dijagnostifikuje prilično kasno. Nažalost, simptomi za ovaj vid oboljenja često su nespecifični.

Oboljeli od ove teške bolesti često imaju simptome sličnim simptomima čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu ili gastitisu. Pacijent se javi ljekaru koji mu dijagnostificira pravu dijagnozu nažalost kasno. Oni “sretnici” koji se jave ljekaru na vrijeme imaju šansu za operativnim zahvatom. Samo potpunom hirurškom resekcijom oboljeli pacijenti od raka pankreasa imaju šansu za petogodišnje preživljavanje.

Operacija koja se izvodi na pankreasu zove se Whipple-ov zahvat.

Simptomi koji prate ovo oboljenje su gubitak na tjelesnoj težini i nepodnošljivi bolovi u predjelu leđa. To često zna da zbuni i pacijente i ljekare pa pomisle kako je u pitanju lumbalni dio kičme.

Pankreas je organ koji se sastoji iz tri dijela, glave, trupa i repa. Najveći broj karcinoma smješten je na glavi pankreasa, ali nažalost i najteži za liječenje. Oboljeli često ima žutilo u bjeloočnicama i žut ten kao da boluje od žutice. To se dešava zbog toga što tumorska masa koja raste pritišće žučni vod te stvara opstrukciju žuči. Zbog toga pacijent obično bude žut. Nažalost, kada se javi žutilo znak je da je tumor poprilično narastao te su šanse za njegovim otklanjanjem male. Ukoliko je nemoguće izvesti operaciju pacijentu se naprave premosnice ili stentovi. Sa premosnicama pacijent može da živi najduže 6 mjeseci, prenosi “Novi.ba“.

Od izuzetne je važnosti znati prepoznati simptome na vrjeme. Svaka bolest koja se na vrijeme otkrije ima šansku za izlječenjem. Nemojte zanemarivati što vam organizam poručuje. Reagujte na vrijeme.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više