Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Virus zika je ‘strašniji’ nego što se mislilo

S virusom zika se u vezu dovodi više zdravstvenih poremećaja kod novorođenčadi, rekla je dr. Anne Schuchat iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Komarac koji prenosi virus proširio se na 30 američkih saveznih država, a u Puerto Ricu bi moglo biti i više stotina tisuća zaraženih.

Zdravstveni dužnosnici su na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući kazali da su izvršili pritisak na Kongres, kako bi što prije odobrio izdvajanje dodatnih 1,9 milijarda dolara za hitne slučajeve i kako bi SAD bio spreman za borbu protiv opasnog virusa zika.

Obamina administracija izdvajanje dodatnih sredstava zatražila je još u veljači.

“Sve u vezi s virusom čini se malo strašnijim nego što što smo mislili u početku”, rekla je dr. Schuchat. “Nadajući se da nećemo svjedočiti širenju bolesti u kontinentalnom dijelu

Sjedinjenih Država, moramo biti u potpunosti sigurni da su savezne države spremne za takav scenarij”, kazala je.

Virus zika, koji se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, vrlo se brzo širi zemljama Latinske Amerike i Karibima.

Bijela kuća je prošli mjesec najavila da će sredstva za hitne slučajeva, koja su bila namijenjena za borbu protiv virusa ebole, a riječ je o 589 milijuna dolara, preusmjeriti u sredstva namijenjena potencijalnoj borbi protiv zike.

To je osobito važno prije nego što se počne širiti kontinentalnim dijelom SAD-a, što bi se moglo dogoditi s obzirom na dolazak toplijih ljetnih mjeseci, rekli su američki dužnosnici.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više