Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zašto neke žene na grudi stavljaju listove kupusa?

Ne možete često vidjeti ženu s listovima kupusa u grudnjaku, ali ta metoda praktikuje se već stotinama godina.

Kupus je od davnina poznat po ljekovitim dejstvima i to ne samo za grudi. Ovaj trik koriste dojilje stotinama godina.

Listovi kupusa ublažavaju bol i upalu. Stavljaju se direktno na grudi i drže neko vrijeme.

Kako da to napravite

Na grudi se stavljaju svježi listovi kupusa preko kojih je prethodno potrebno dobro proći valjkom za tijesto kako bi omekšalo i bolje prionulo uz prsa, prenosi “24sata“.

Osim toga, tako se aktiviraju ljekovita svojstva. Možete ih držati nekoliko sati ili čak spavati s njima.

Druga metoda je stavljanje listova u frižider da budu hladni pa se tako stavljaju na grudi i drže oko 20 minuta. Ovaj postupak ponovite tokom dana.

Smanjuje oticanje zglobova Mnogi fizioterapeuti preporučuju omatanje zglobova listovima kupusa kako bi se smanjila upala.

Postupak:

Najprije s listova uklonite krute žile pa ih stavite između dva papirna ubrusa.

Po tome pređite valjkom za tijesto ili malo izudarajte čekićem za meso. Stavite listove na zglob i omotajte kompresionim zavojem. Oblogu možete držati nekoliko sati ili čak preko noći. Ublažava glavobolju Kupus je bogat vitaminima C i K, te folnom kiselinom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i željezom te je zbog tih svojstava dobar lijek za ublažavanje glavobolja. Mnoge glavobolje uzrokovane su stresom ili nedostatkom važnih nutrijenata, a konzumacija kupusa kod toga pomaže.

Postupak kod glavobolje:

Listovi kupusa stave se na čelo ili na sljepoočnice. Kao i u prethodnim slučajevima, listove malo zgnječite valjkom ili batom. Tako će se kroz kožu upiti hranjive materije, a kupus će vas, takođe, osvježiti.

Prije nego što ih stavite na kožu, listove možete staviti na 15 minuta u zamrzivač i rashladiti.

Pomaže štitnoj žlijezdi

Štitna žlijezda je jedna od najvažnijih žlijezda u tijelu. Ona proizvodi hormone ključne za zdravlje i normalnu funkciju našeg tijela.

Postupak:

Prema narodnoj medicini, na vrat je dobro stavljati obloge od listova kupusa kako bi se neutralisalo ono što ometa njen normalan rad. Neki obloge drže preko noći, a drugi po nekoliko sati tokom dana – izaberite kako vam je ugodnije, otkriva portal “dherbs.com”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više