Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Američki milijarder upozorava na revolucionarni trenutak: “Evropska unija će se raspasti kao Sovjetski savez”

Ukoliko se Europska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i vanjske prijetnje završit će kao Sovjetski savez, izjavio je milijarder George Soros, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Soros je rekao da Europa „mjesečari“ prema uništenju, a da narod Europe mora da se probudi prije nego što bude kasno.

On dodaje da je EU trenutno u „revolucionarnom trenutku“, a da je krajnji ishod „krajnje neizvjestan“.

Najgore od svega, tvrdi Soros, je činjenica da ni europski lideri ni njeni građani nisu svjesni ove situacije. Sorosa trenutno rukovodstvo Europe podsjeća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao, nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Europski parlament, Soros kaže da je to točka u kojoj će doći do novog sukoba u EU-u, jer se očekuje da će antisistemske i euroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

Nažalost, antieuropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini europskih zemalja, nemogućnost promjene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana“, rekao je Soros.

Što se tiče Njemačke, Soros je ocijenio da se koalicija okupljena oko Kršćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj posljednji mandat, neće moći djelovati u potpunosti proeuropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Brexita Soros vidi kao toliko kompliciranu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definirati budućnost Britanije u narednih nekoliko desetljeća.

Kako bi se izborila sa antieuropskim silama, Europa mora prepoznati svoje neprijatelje i probuditi proeuropsku većinu.

U suprotnom, san jedinstvene Europe mogao bi postati košmar 21. stoljeća“, upozorava Soros.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više