Fresh Press portal
Početna » Blog » Angela Merkel kaže kako bi države EU trebale početi razmatrati mogućnost odlaska SAD-a s položaja svjetskog lidera
Politika Svijet

Angela Merkel kaže kako bi države EU trebale početi razmatrati mogućnost odlaska SAD-a s položaja svjetskog lidera

merkel-u-nedjelju-u-berlinu-domacin-mirovne-konferencije-o-libiji-merkel-20_5e1dfedaaa7eb

Prošlog je tjedna američki predsjednik Donald Trump potvrdio medijske izvještaje o izvlačenju 9.500 vojnika iz Njemačke, kako bi se taj broj smanjio na 25.000, nakon što je optužio Berlin da je “delinkventan” u svojim troškovima za obranu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je europske zemlje na razmišljanje o novoj stvarnosti u pogledu SAD-a kao svjetskog lidera.

Odrasli smo u određenom saznanju da Sjedinjene Države žele biti svjetska sila. Ako bi se SAD sada željele povući iz te uloge po svojoj slobodnoj volji, o tome bismo morali duboko razmisliti”, rekla je Merkel u petak u intervju za skupinu od šest europskih novina, uključujući The Guardian.

Govoreći o prisutnosti američkih postrojbi u Njemačkoj, rekla je kako te postrojbe pomažu u zaštiti “ne samo Njemačke i europskog dijela NATO-a, već i interesa Sjedinjenih Država”.

Kancelarka je također izdvojila vojne troškove Berlina, rekavši da “moramo izdvojiti još više za obranu” i da “smo postigli znatna povećanja u posljednjih nekoliko godina, te ćemo nastaviti na putu prema poboljšavanju naših vojnih mogućnosti”.

Što se tiče NATO-a, Merkel je navela “uvjerljive razloge da ostane posvećena transatlantskoj obrambenoj zajednici i našem zajedničkom nuklearnom štitu” dodajući da “Europa, naravno, mora sada nositi veći teret nego tijekom Hladnog rata”.

Stav Merkelove u vezi sa Brexitom

Uz to, spomenula je Brexit i tvrdila da će Britanija morati “živjeti s posljedicama” premijera Borisa Johnsona, budući da je on obrisao nacrt svoje prethodnice Therese May, koja je željela osnažiti blizak gospodarski odnos s EU-om nakon izlaska Britanije iz saveza, prenosi “Logicno.com“.

Trebamo odustati od zamisli da smo mi ti koji trebamo odgonetnuti što je Velika Britanija htjela nakon izlaska iz Eurozone. To Britanija treba definirati, a mi, EU27, odgovorit ćemo na odgovarajući način”, rekla je Merkel.

Ona je upozorila da “ako Britanija ne želi imati pravila o okolišu i tržištu rada ili socijalne standarde koji se uspoređuju s onima EU-e, naši će odnosi u tom slučaju biti manje bliski”.

Prema kancelarki, “to će značiti da [Velika Britanija] ne želi da se standardi nastavljaju razvijati paralelno”.

Merkelova zastupa konstruktivni dijalog sa Rusijom

Također je naglasila da je potrebno “nastaviti baviti se konstruktivnim dijalogom s Rusijom”, rekavši kako postoje “dobri razlozi za to”.

U zemljama poput Sirije i Libije, zemljama koje su u neposrednom susjedstvu Europe, ruski je strateški utjecaj velik. Stoga ću se i dalje zalagati za suradnju”, istaknula je Merkel.

Smanjivanje broja američkih postrojbi u Njemačkoj

Intervju je uslijedio nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan potvrdio medijske izvještaje o smanjenju američkih postrojbi u Njemačkoj, također optuživši zemlju da je “delinkventna u svojim isplatama NATO-u” i tvrdila da Berlin duguje savezu milijarde dolara.

Početkom lipnja The Wall Street Journal izvijestio je da je Trump naložio Ministarstvu obrane premještaj 9.500 američkih vojnika iz Njemačke, odnosno gotovo trećinu kontingenta koji se nalazi u Njemačkoj.

Trenutno je u Njemačkoj stacionirano 34.500 američkih vojnika, zajedno sa dodatnih 17.000 američkih civila i 12.000 njemačkih državljana koji rade u lokalnim vojnim bazama.

WSJ je dodao da su rasprave o smanjenju američkih postrojbi započele u rujnu 2019., a taj potez nije povezan s odlukom njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da Njemačka ne sudjeluje na summitu G7, koji je prvobitno bio zakazan za lipanj.

Povezani članci

Ponovni uspon najmoćnije žene Evrope: Već dugo je otpisuju, usred epidemije vratila se u igru

E.H

Angela Merkel upozorava: “Uprkos uspjesima, na početku smo pandemije”

E.H

Angela Merkel se obratila čovječanstvu: Njene riječi kruže planetom

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više