Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bakir Izetbegović: Nisam neprijatelj srpskom narodu, ali jesam ksenofobnoj i šovinističkoj politici

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da nije neprijatelj srpskom narodu, ali ksenofobnoj, šovinističkoj, antibosanskoj i antibošnjačkoj politici jeste i uvijek će biti.

On je kazao da je navikao da srbijanski i političari iz RS, kao i dio medija, namjerno izvrću i pogrešno tumače njegove izjave, u pokušaju da ga predstave kao „neprijatelja srpskog naroda“ .

”Očigledno će isto uraditi i sa mojim posljednjim pozivom da se prestane sa podrškom ksenofobnoj, šovinističkoj i retrogradnoj politici koju vodi Milorad Dodik, a koja je usmjerena protiv države Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, ali i Srba koji ne podržavaju njegove stavove. Reakcije koje su uslijedile, imena osoba i način na koji reagiraju, potvrđuju da sam rekao istinu.

Naravno da nisam neprijatelj srpskom narodu, odrastao sam sa Srbima, i neki od mojih najboljih prijatelja i bliskih saradnika su Srbi. Ne optužujem cio srpski narod za počinjene zločine i genocid. Za zločine su uvijek krivi pojedinci, ali se Srbi moraju upitati – otkuda toliki broj zločinački orijentiranih pojedinaca među njima, zašto su im dopustili da urade ono što su neosporno uradili?

Krajnje je vrijeme da se srpski narod suoči sa istinom. Jer, počinjeni zločini nisu bili pojedinačni i na nivou incidenata. Silovane su desetine hiljada Bošnjakinja i Hrvatica, nečijih kćeri i supruga. Ubijene su desetine hiljada civila, Bošnjaka i Hrvata koji su prethodno prošli užasne torture u koncentracionim logorima. To su bili nečiji sinovi, braća, očevi.

Nije neprijatelj Srbima onaj ko ih poziva da se sa ovakvim istinama suoče. Neprijatelj im je onaj ko ih drži u lažnim uvjerenjima. Svojedobno je i Milorad Dodik bio spreman govoriti bolne istine svom narodu u lice. A zatim je promijenio priču, ciljano se pretvorio u nacionalistu i šovinistu kako bi dobio većinsku podršku birača. Ja nikada nisam promijenio priču, bez obzira na cijenu. Izvinio sam se za zločine koji su počinjeni nad Srbima od strane pojedinih pripadnika Armije RBiH, posjetio Kazane u Sarajevu, bio izložen medijskim napadima zbog toga.

Pozivao sam Srbe da prihvate istinu, činio sam to u Sarajevu, ali i u zvaničnim posjetama Beogradu. I nastavit ću da ih pozivam da prestanu podržavati one koji ih drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe. Srpske lidere, a Milorada Dodika na prvom mjestu, pozivam da:
– prizna genocid nad Bošnjacima i izvini se i u ime srpskog naroda,
– prestane veličati presuđene ratne zločince i slaviti ih kao heroje,
– se izvini zato što je Studentski dom na Palama nazvao po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i zato što je dodijelio odlikovanja drugim ratnim zločincima,
– prestane šovinistički vrijeđati Bošnjake i ostale neistomišljenike, među kojima su i Srbi koji ne podržavaju njegovu politiku,
– prestane slaviti dan kada su srpski parlamentarci odlučili da se „teritorijalno razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima“ i da omogući da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS imaju ista prava kao Srbi,
– Bošnjacima u entitetu RS omogući ustavno pravo na bosanski jezik,
– prestane voditi politiku usmjerenu protiv države Bosne i Hercegovine i počne poštovati njene institucije,
– prestane voditi separatističku politiku i posveti se izgradnji države i društva u kojima će se svaki čovjek bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost osjećati sigurno i ravnopravno”, naveo je Izetbegović.

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i biračima koji ga podržavaju, uslijedile su burne reakcije.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više