Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bakir Izetbegović o ratu: “Ko ga voli da Bog da ga imao u kući”

Bakir Izetbegović, lider SDA je u intervjuu za BHRT otkrio kako je i njega, dok je bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, slovenački predsjednik Borut Pahor pitao o “razilaženju” u BiH. Odgovorio je i na optužbe da želi rat.

Bakir Izetbegović je kazao kako se to dogodilo prije pet, šest godina. Tokom Pahorove posjete Predsjedništvu BiH.

Tada smo bili Ivanić, Čović i ja. I tako je naivno postavio pitanje. ‘Razmislite li vi nekada da vam je bolje da se raziđete, pa da se svi smirite?’ Ja nisam dopustio da to izađe u javnost. Jer je bila prijateljska posjeta. A bila je razarajuća izjava”, ocijenio je lider SDA, prenio je N1.

Izetbegović je naveo kako se to možda Pahoru čini normalno, ali…

Nakon Tomašica, Srebrenice i sličnih događaja. Gdje su pobijeni svi ti ljudi… Ne smije se dopustiti da se uopšte to pitanje otvara”, rekao je Bakir Izetbegović, te nastavio:

Možda je to uradio u dobroj namjeri. Nenamjerno. Raziđite se kao Česi i Slovaci. Da se neko riješenje nađe. Takve, nek me izvine, budalaštine je i govorio. Ovo što je rađeno poslije nije nimalo bilo naivno. Ubaciti ovo u javni prostor i gledati reakciju. Zato je moja reakcija bila jaka. Ima još takvih kuhinja koji prave slične stvari da se ispitaju situacije. U Zagrebu, Beogradu”.

Međunarodna zajednica mora ovakve stvari sijeći u startu, jer će nam se “obiti o glavu”, zaključio je on.

Nema ništa od mirnog razilaženja, poručio je u emisiji BHT1 Uživo Izetbegović.

Nema nikakvog razilaženja Razgovarao sam sa Dodikom o tome. Neću sada pričati detalje da ne budem nefer. Na taj način se dobijaju izbori. On to priželjkuje na neki način. On želi da bude zapamćen da je uradio takvu neku stvar dok je bio u najvećoj političkoj snazi. Svjestan je i on i svi mi da je to put iz kojeg ne znamo kako bi izašli”, istakao je predsjednik SDA.

Nema se pravo etički očistiti jedan dio BiH. Praviti koncentracioni logori. Etnički čistiti zemlju, dodao je on.

Treba reagovati, a ne praviti politiku od toga. To su besmislice na koje treba oštro regaovati. Ne treba od toga praviti politiku, kao što neki prave. Kažu da meni to dobro dođe i da ja zajedno to radim sa Dodikom. Ko voli rat da Bog da ga imao u kući. Ja ga ne volim”, poručio je Izetbegović.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više