Fresh Press portal
BiH Politika

Bakir Izetbegović poručuje: “Uvijek smo davali veliki dio plaće, nikada se nije znalo za to”

Ja kao parlamentarac nikada nisam primio, gospodin Genjac, Džaferović, nismo primili plaću kao parlamentarci. Uvijek smo davali veliki dio toga za humanitarne svrhe, nikada se nije znalo za tu stvar. Mislim da je vrijeme da se pređe s riječi na djela i to sada”, istakao je lider SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za N1.

Zašto tek u doba korone razmišljamo o rezovima u politici? Rudari su radili u rudnicima i prije korone”, bilo je pitanje voditeljice na što je Izetbegović kazao da plaću kao parlamentarac nikada nije primio u potpunosti te da se oduvijek zalaže za takve mjere.

Mislim da tu imamo rezerve jedno pet posto, da toliko stvar može biti popravljena i da neće osobito pomoći ekonomiji, ali da pomaže ljudima da prebrode situaciju. Da nemate nekih javnih nabavki, putovanja, da se skromnije žive. Za to sam da se zadugo zadrže takve mjere, da se svaka raskošnost smanji, sva ta dodatna plaćanja komisija, paušali i sve ono što se nareda i za sve ono što smo bili oduvijek. Ja kao parlamentarac nikada nisam primio, gospodin Genjac, Džaferović, nismo primili tu plaću. Uvijek smo davali veliki dio toga za humanitarne svrhe, nikada se nije znalo za tu stvar. Mislim da je vrijeme da se pređe s riječi na djela i to sada. Svaku paru treba prevrnuti dva puta i dobro paziti kuda ona ide”.

Jesmo li zakasnili sa mjerama za spas ekonomije?

Nismo. Generalno nismo zakasnili sa mjerama. Pogledajte prije mjesec dana Trumpa, Borisa Johnsona, srbijanskog ministra zdravlja, dakle šta su pričali prije mjesec ili 40 dana. Mi smo se tada već pripremali, BiH nije osobito pogođena. Mislim da smo PDV ubiranje imali već u martu, ljudi su ispraznili rafove u samoposlugama. treba se pripremiti da će budžet biti 60 posto ili 50 posto i treba napraviti jasnu predikciju. Praviti ćemo nove rebalanse, nove zakone. Kada povuku bogate zemlje naprijed i naš će se točkić početi pokretati”.

Šta nakon svega, koje korake poduzeti?

SDA je učesnik vladajućih koalicija. Radit ćemo sve od prijedloga koje sam sada kazao. Iskoristiti uticaj da se ova stvar uradi. Prvih pola godina uštede, nema troškova uopšte. Zatim kada posustane korona, na svaki mogući način pokretati privredu. Iznaći sredstva, raditi moratorije, sva sredstva investirati u ekonomiju. U međuvremenu solidarnost sa narodom, da se izbjegne nervoza, buntovi i nemiri”, zaključio je lider SDA Bakir Izetbegović.

Povezani članci

Čović oštro Izetbegoviću: “Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji”

E.H

Izetbegović: “Neki bi kantone kao novi entitet, to ne može”

E.H

Izetbegović: “Ustaše su vladale Sarajevom”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više