Fresh Press portal
BiH Politika

Bećirović: “Hrvatska i Srbija su izvršile agresiju na BiH i to će se uzeti u obzir kod Karadžića!”

»SLOVENIJA PO 13. JULIJU 2014?« v ponedeljek, 7. julija 2014, ob 14. uri, v hotelu »Lev«, 13. nadstropje, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana. Predčasne volitve v Sloveniji bodo 13. julija 2014. Kakšna bo Slovenija po volitvah in kako najti odgovore na aktualna gospodarska, politična in družbena vprašanja? Kakšne rešitve ponujajo politične stranke in kako vidijo Slovenijo? O teh in še drugih vprašanjih bodo na okrogli mizi spregovorili: ● dr. Miro Cerar, predsednik Stranke Mira Cerarja (SMC) ● Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije-krščanski demokrati (NSi) ● Franc Bogovič, predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Okrogla miza bo v slovenskem jeziku, pogovor z udeleženci bo vodil mag. Zijad Bećirović.

Zamislite da je Njemačka negirala svoju odgovornost za Prvi i Drugi svjetski rat.

Mislite da bi ona bila ovako razvijena? Svako negiranje međunarodnih sudskih presuda Bosnu i Hercegovinu udaljava od njenog napretka i budućnosti, a slično je i u zemljama regije, kazao je za N1 Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Što presuda znači za povijesne fakte i društvenu klimu ovih prostora, ali i za međunarodnu zajednicu?

Haški tribunal i njegov nasljednik, Mehanizam za međunarodne krivične sudove, u mnogo čemu su opravdali svoju ulogu. Prvi put u povijesti imamo da su Ujedinjene nacije osnovale ovakav sud. Sud mora prije svega da zadovolji žrtve. Haški tribunal namijenjen je sankcioniranju počinitelja i utvrđivanju istine i pravde i samo u tom slučaju može doći do pomirenja.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 24. ožujka 2016. godine proglasilo je Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubojstvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), teroriziranje, protupravne napade na civile i uzimanje taoca.

Koji scenarij drugostupanjske presude vi vidite?

Ovdje su ključna dva detalja. Prvi – da se radi o međunarodnom oružanom sukobu i da su Srbija i Hrvatska sudjelovali u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, ili u prijevodu, da su izvršile agresiju. Druga ključna stvar je Udruženi zločinački poduhvat. U nekoliko presuda Sud je utvrdio da su u UZP-u sudjelovali i Hrvatska i Srbija.

Također, važan je još jedan moment – da se presudi kako je u sedam bh. općina izvršen genocid, posebno na području općine Prijedor. To je vrlo važno.

Mnogi u BiH, ali i regiji, negiraju presude Haškog tribunala ocijenivši ih kao “političke odluke sudova”?

Vrlo često se pokušavaju negirati presude Haškog trubinala. Zamislite da je Njemačka negirala svoju odgovornost za Prvi i Drugi svjetski rat. Mislite da bi ona bila ovako razvijena? Svako negiranje međunarodnih sudskih presuda Bosnu i Hercegovinu udaljava od njenog napretka i budućnosti, a slično je i u zemljama regije. Mislim da većina građana žele naprijed.

Kada se radi o presudama Haškog tribunalu kreira se jedna velika napetost, prije svega u susjednim državama. Moramo znati da su sudske presude jače od Dejtonskog sporazuma. Imali smo slučaj kada je Donald Trump donio odluku o zabrani ulaska migrantima i sud je poništio odluku američkog predsjednika. Nakupio se značajan broj presuda u kojima se govori da su počinjeni zločini i genocid. U presudi Karadžiću pojedinačno se spominju institucije Republike Srpske koje su sudjelovale u počinjenim zločinima i ratnom zločinu genocida i to otvara pitanje za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH.

Povezani članci

Hrvatska: Pada snijeg kao usred januara, sve se zabijelilo

E.H

Dvanestogodišnji dječak poginuo od strujnog udara na vagonu

E.H

Francuski “Le Monde” ogorčen na Hrvatsku: U Sarajevu su odali počast ustašama

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više