Fresh Press portal
Početna » Blog » Bećirović: “Podržavam zajedničkog kandidata u Srebrenici”
BiH Politika TOP VIJESTI

Bećirović: “Podržavam zajedničkog kandidata u Srebrenici”

5b9ea444-fe10-4cd7-b9c3-3a310a0a0a66-becirovic-preview

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović kazao je kako smatra da su sve probosanske stranke morale stati iza jednog načelnickog kandidata u Srebrenici.

Ostajem dosljedan i konzistentan do kraja! Godinama sam argumentirano i javno zagovarao da političke stranke koje priznaju i poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova kandidiraju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

Zato javno i nedvosmisleno izražavam podršku zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

Srebrenica je jedino mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. Sve dok je na društvenoj sceni anticivilizacijsko negiranje sudski i naučno utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama u Srebrenici mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida.

Suštinski u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Sve druge razlike među političkim strankama su sekundarne prirode sve dok javno djeluju destruktivne snage koje negiraju sudski i naučno utvrđene činjenice.

Vrijeme je da sudske presude zažive na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. Srebrenica nije pitanje pozicije ili opozicije. To je sveto mjesto gdje moramo pokazati političku zrelost, ozbiljnost i odgovornost da se izdignemo iznad uskostranačke logike razmišljanja i učinimo sve što je u našoj moći kako bi pobijedili negatore međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu nad bošnjačkim stanovništvom.

Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još uvijek negiraju počinjeni genocid.

Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa. Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika, posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a“ Srebrenica”, porucio je on.

Podsjećamo, Alija Tabaković će biti zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, ali ga nije podržao SDP.

Povezani članci

Bećirović pisao Čoviću: “Koji su razlozi da od februara 2020. godine ne sazivate sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH?”

E.H

Denis Bećirović: “Neka zauvijek živi država Bosna i Hercegovina”

E.H

Oglasio se i Bećirović: “Živjela Republika Bosna i Hercegovina”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više